Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 aug 2018 / 06:59 uur

Amerikaanse ambassade in Ankara beschoten

De ambassade van de Verenigde Staten is in de Turkse hoofdstad Ankara met geweerschoten onder vuur genomen. Uit een rijdende auto werden vier of vijf geschoten gelost. Dit meldt de Turkse media maandagochtend.

Enkele kogels raakten het raam van een wachtpost, maar niemand raakte gewond. Onbekend is om hoeveel schutters het gaat, ze slaagden erin te ontkomen. De politie is op zoek naar de daders en de witte wagen waarin ze zaten.

Vaker doelwit

Op beelden van de omroep Haberturk is te zien dat agenten de schade aan een van de ingangen van het gebouw inspecteren. Op de plek zijn ook patroonhulzen gevonden. De Amerikaanse ambassade zou deze week dicht zijn in verband met de Eid al-Adha, het Offerfeest. Het pand was, evenals het consulaat in Istanbul, al vaker het doelwit van militanten. De bedreigingen zijn legio.

De betrekkingen tussen de VS en Turkije zijn momenteel zeer gespannen. De regeringen van beide landen hebben onder andere een conflict over de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in Turkije op beschuldiging van terrorisme wordt vastgehouden.

Drukmiddel

De VS hebben onlangs sancties en strafheffingen aan Turkije opgelegd als drukmiddel om Brunson te vrij te krijgen. Als gevolg daarvan is de nationale munteenheid, de lira, de afgelopen tijd sterk in waarde gedaald. President Recep Tayyip Erdogan spreekt van een „economische oorlog."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse ambassade in Ankara beschoten
Sluiten