Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 17 jul 2018 / 07:40 uur

Zwembaden zetten alle zeilen bij in topzomer

Ze lopen net uit het Flevoparkbad in Amsterdam, maar door de hitte zijn de druppels op het lijf al bijna weer opgedroogd. Grote kans dat de 25-jarige Josephine en de 23-jarige Roos straks gewoon nog een keer het water induiken. Ze genieten van hun ‘staycation’. Roos: „Met dit weer hoef je niet naar het buitenland.” Best begrijpelijk dus, dat de Nederlandse zwembaden zo geliefd zijn de afgelopen weken. „Vorig jaar heb ik nauwelijks gezwommen”, herinnert Josephine zich. „Maar dit keer ben ik al vier keer in een zwembad geweest.”

Illustratief voor de zomer van 2018, die hoe dan ook de boeken in gaat als een gouden seizoen voor zwembaden. Zo blijkt uit een rondgang door Metro langs diverse (openbare) zwembaden.

Ongekend

„Het is ongekend”, vertelt Rinette van der Vliet van het openluchtbad in Zwolle. Al maanden kijkt ze uit op een gevuld zwembad. Met 60.000 bezoekers in mei en juni heeft het zwembad al bijna het totale bezoekersaantal (75.000) van het zomerseizoen vorig jaar behaald. „Op een weekenddag zien we meer dan 2000 bezoekers langskomen. Voor ons is dit echt een topseizoen.”

En lang niet alleen voor Zwolle. Die ongekende toestroom van badgasten wordt in heel het land ervaren. Het zorgde er zelfs voor dat zwembad Binnenmaas in Mijnsheerenland (Zuid-Holland) zondag bezoekers moest weigeren. Het maximum aantal badgasten was lang en breed bereikt.

Blauwalg

De tropische temperaturen zijn vanzelfsprekend gunstig voor zwembaden. De voorspelling is dat het volgende week zelfs nog warmer wordt. „Het is absoluut drukker dan vorig jaar”, weet Marcel Römer van het zwembad in Sportpunt Gouda. Volgens hem speelt ook de blauwalg, die in verschillende open wateren is aangetroffen, een rol bij de drukte in zwembaden. „Normaal zie je dat de blauwalg later in de zomer oprukt, maar door het droge weer kun je nu al in bepaalde meren niet zwemmen. Dan loopt het hier natuurlijk helemaal vol.”

Het tropische weer is perfect voor een bommetje in het Flevoparkbad. Foto: Femmy Weijs

De meeste zwembaden zijn goed voorbereid op het extra aantal bezoekers. Ook het personeel en vrijwilligers kunnen de handen uit de mouwen steken. „Aan het begin van het seizoen was er nog wel even sprake van krapte in het personeel”, vertelt Rinette van der Vliet van het Openluchtbad in Zwolle. „Wij hebben ons zwemseizoen vervroegd omdat het al vroeg mooi weer was. Wij zetten normaal studenten in, maar die moesten in het voorjaar natuurlijk naar school.”

Frietjes

In Rotterdam moeten continu de frietjes worden aangevuld. „Die vliegen hier echt als zoete broodjes over de toonbank”, vertelt Halima Beia van het Van Maanenland zwembad. Lachend: „Dat is echt een ding: eerst zwemmen, dán een frietje eten. Met deze topdrukte zien we dat de frietjes nog populairder zijn dan normaal.”

In een dichtbevolkte stad als Amsterdam zijn lange rijen voor het zwembad meer regel dan uitzondering. De aanhoudende hitte is voor de gemeente aanleiding geweest om zo snel mogelijk een nieuw ticketsysteem in te voeren. Vanaf deze week kunnen bezoekers ook online een ticket kopen dat bij aankomst gescand kan worden. Zo wil de gemeente de rijen voor de reguliere kassa verkorten.

Lang wachten

„Dit plan stond sowieso al op de planning, maar met deze temperaturen hebben we het vervroegd ingevoerd”, vertelt Krista Westerbos. „Het is niet fijn als je bijvoorbeeld met een groepje kinderen lang in de zon te staan als je aan het wachten bent in de rij.”

Ondanks de drukte blijft de stress onder het personeel uit, ziet Halima Beia van het Van Maanenland zwembad. „Er heerst een fijne sfeer. Mensen zijn in vakantiestemming. Alles gaat wat langzamer, wat relaxter. Iedereen wil gewoon lekker zwemmen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwembaden zetten alle zeilen bij in topzomer
Sluiten