Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 25 jul 2018

Zweedse voorkomt in vliegtuig uitzetting vluchteling

Een studente uit Zweden, Elin Ersson, heeft maandag urenlang geweigerd op haar plaats in een vliegtuig te gaan zitten omdat ze een uitzetting van een Afghaanse vluchteling tegen wilde houden. Ze streamde haar actie live op Facebook. Het leidde tot irritatie bij haar medepassagiers maar ze kreeg ook steun. Uiteindelijk werd de Afghaan van het toestel gehaald en ook Ersson moest het toestel verlaten. Haar livestream is ondertussen anderhalf miljoen keer bekeken.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Gepostet von Elin Ersson am Montag, 23. Juli 2018

De 22-jarige Ersson kwam in actie in het vliegtuig van Turkish Airlines dat van Gotenburg naar Istanbul zou vliegen. Tijdens het filmen omschrijft ze in het Engels wat er om haar heen gebeurt en waar ze mee bezig is. Zo zegt ze: „Achter in het vliegtuig zit iemand die naar Afghanistan gebracht wordt. Daar is oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood. Ik verzoek jullie om zijn leven te redden”.

Steun

Te zien is hoe het vliegtuigpersoneel haar meerdere malen vraagt om te gaan zitten. Ook wordt geprobeerd haar telefoon af te pakken door een medepassagier. Ze weigert echter te gaan zitten voor de Afghaan van boord is gehaald. De piloot mag namelijk niet opstijgen voordat iedereen zit. „Pas als jullie hem van boord halen, ga ik ook!”, roept ze. Veel passagiers raken geïrriteerd maar even later staat ook een Turkse man op om Ersson te steunen. Enkele mensen beginnen voor de actie te klappen.

Straf

Pas na twee uur wordt de man van boord gehaald. Ook Ersson moet het vliegtuig verlaten. Ook dan klinkt er applaus. De straf die Ersson krijgt is niet duidelijk. Turkisch Airlines kan de vrouw aansprakelijk houden voor de opgelopen vertraging en ook de politie kan een boete uitdelen omdat ze niet naar de piloot luisterde. Wat er met de Afghaanse man gebeurd is, is ook niet duidelijk. Sommige Zweedse media zeggen dat hij verdwenen is, anderen zeggen dat de man later alsnog is uitgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zweedse voorkomt in vliegtuig uitzetting vluchteling
Sluiten