Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 jul 2018

Geweld tegen treinkapers De Punt niet onrechtmatig

De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat het door de Nederlandse overheid gebruikte geweld tegen de treinkapers bij De Punt in 1977 niet onrechtmatig was. De rechtbank bepaalde dit woensdag na een jarenlang voortslepend proces. Nabestaanden van twee treinkapers die werden doodgeschoten door mariniers hadden de Staat aansprakelijk gesteld.

Volgens de familie van de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja waren de twee van dichtbij geëxecuteerd. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld was er een geheim bevel aan de mariniers uitgegaan om alle kapers te doden. De Staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld.

Veel belangstelling

De rechtbank oordeelde dat de mariniers in de „achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare" veronderstelling waren dat het geweld nodig was. Het was schemerig in de trein, het was een hectische en chaotische situatie en de mariniers moesten in een fractie van een seconde beslissingen nemen.

Op 23 mei 1977 kaapten negen gewapende Molukkers een trein bij het dorp De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd werd een basisschool gegijzeld in Bovensmilde. Bijna drie weken later, op 11 juni, maakten mariniers een einde aan de treinkaping. Hierbij kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven, door kogels van de militairen. Drie kapers kregen destijds zes tot negen jaar celstraf opgelegd.

De zitting kon woensdag opnieuw rekenen op massale belangstelling. Tientallen familieleden, kennissen en geïnteresseerden waren naar de rechtbank gekomen. Er moest een aparte videozaal worden ingericht om iedereen een zitplek te geven.

Hoger beroep

Liesbeth Zegveld liet direct na afloop van het vonnis weten dat ze namens haar clienten in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. „Dit vonnis is zo raar, het schreeuwt om hoger beroep.”

De nabestaanden kregen op alle fronten ongelijk. „Dit vonnis staat zo ver af van mijn gevoel voor rechtvaardigheid”, reageerde Zegveld. „Ik denk nog steeds dat wij een legitieme zaak hebben.”

Blij met duidelijkheid

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft laten weten blij te zijn met het eindoordeel van de rechtbank. De staat is met name blij dat er nu duidelijkheid is voor de mariniers die bij de actie betrokken waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geweld tegen treinkapers De Punt niet onrechtmatig
Sluiten