Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 20 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

VVD’er Van Aartsen roept op tot bescherming moslims

VVD-icoon Jozias van Aartsen is het niet eens met de lijn die de landelijke VVD trekt met betrekking tot moslims. Volgens de 70-jarige VVD’er, tot voor kort waarnemend burgemeester van Amsterdam, moeten moslims juist beschermd worden in plaats van hard aangepakt.

Hij vergelijkt de huidige positie van moslims met die van katholieken iets meer dan 150 jaar geleden: „De katholieken hadden een totaal achtergestelde positie in die tijd. Ze zouden meer in Rome en de Paus geloven dan de rechtsstaat, was de klacht. Maar Thorbecke trok zich daar geen moer van aan, beschermde hun rechten, en heeft veel gedaan aan de voorbereidingen van de emancipatie van de katholieken. Laat onze partij, de fractie, ja ook Mark Rutte, daar eens over nadenken."

Het huidige beleid van de VVD werkt volgens Van Aartsen alleen maar averechts. „Er is een groep moslims die een goede bijdrage levert, en zij vormen voor een belangrijk deel de nieuwe middengroep van Nederland. Als je dan alleen maar het verhaal houdt wat de VVD tot dusver doet, zo van ‘het is een gevaar, denk erom, u zult zich gedragen’, dan leidt dat tot afstand. Dat is buigen voor een simplistisch gevoel”, zegt hij tegen het AD.

We Are Here

Van Aartsen lag eerder overhoop met een aantal VVD-Kamerleden over de aanpak van de krakersgroep We Are Here. Die kraakte eerder dit jaar 22 sociale huurwoningen in Amsterdam, waar asielzoekers kwamen te wonen. De landelijke VVD wilde dat de panden ontruimd werden, maar volgens Van Aartsen ging dat niet zo makkelijk.

„De regels worden toegepast, er ligt een politieke wens van de gemeenteraad, er zijn richtlijnen van het OM, en het college zegt: we ontruimen niet voor leegstand. Die lijn volg ik. Dan is het heel vervelend als dat vanuit de VVD niet begrepen wordt", aldus Van Aartsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.