Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

VVD en CDA: niet inburgeren is geen stemrecht

CDA en VVD vinden dat nieuwkomers die niet inburgeren, ook geen stemrecht moeten krijgen. Volgens de regeringspartijen moet er een extra drukmiddel zijn binnen het inburgeringsstelsel.

Sancties

Ook als nieuwkomers nog niet aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan, mogen ze al stemmen in Nederland. Als ze een verblijfstatus hebben en hier minstens vijf jaar wonen, hebben ze het recht om tijdens de lokale verkiezingen te stemmen.

Maar wie niet wil inburgeren, mag ook niet stemmen vinden CDA en VVD. „Voor mensen die er met de pet naar gooien, moeten er ook sancties zijn”, vertelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma tegen de Telegraaf.

Succesvol inburgeren

Het is juridisch niet mogelijk om de verblijfsvergunning van deze groep nieuwkomers in te trekken en dus willen de twee partijen dat er op een andere manier druk op wordt gezet.

CDA en VVD hopen zo een extra instrument in handen te hebben. „Wie succesvol inburgert, verdient alle rechten. Maar wie dat weigert, moet daarvan ook de negatieve gevolgen ondervinden”, aldus VVD-Kamerlid Bente Becker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.