Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Video toont aanval op fietstoeristen in Tadzjikistan

Er circuleren beelden op sociale media over de aanval op fietstoeristen in Tadzjikistan. Op de videobeelden die Radio Free Europe op Twitter deelt, is te zien hoe de fietsers worden aangereden door een auto. Nadat de groep is aangereden, keert de bestuurder om en rijdt opnieuw op de fietsers in. De beelden, gemaakt op de plaats des onheils, zijn niet helemaal scherp.

Bij het incident kwamen vier toeristen om het leven, waaronder een Nederlandse man, René Wokke (56) uit Amsterdam. Hij was met zijn vriendin Kim Postma (58), die gewond in een ziekenhuis zou liggen, onderweg van Thailand naar Iran. De andere slachtoffers kwamen uit Zwitserland en de Verenigde Staten. De Amerikaanse ambassade spreekt van opzet.

Steken met messen

Eén van de slachtoffers van het fietsdrama in Tadzjikistan heeft bevestigd dat sprake was van een aanval met messen. Dat zei een Belgische toerist, die volgens VRT Nieuws heeft gesproken met de overlevenden. ,,Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat een van hen zei was dat ze aangereden waren door een auto, en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken."

De Belg reed als lifter mee in een vrachtwagen toen hij de slachtoffers zag. Zij stonden aan de kant van de weg en gebaarden dat de wagen moest stoppen. ,,Dat hebben we onmiddellijk gedaan. We zijn uitgestapt en keken wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond."

Verdachten gedood

De veiligheidstroepen in Tadzjikistan hebben in totaal vier verdachten gedood na het dodelijke fietsdrama. Een vijfde man is aangehouden, meldt het ministerie van Binnenlands Zaken van het Centraal-Aziatische land. Een van de gedode mannen is vermoedelijk de eigenaar van de auto die de toeristen raakte. Het is nog onduidelijk waar en onder welke omstandigheden de verdachten precies zijn omgekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.