Metro
Metro Nieuws 19 jul 2018 / 19:28 uur

Suriname roept Nederlandse gezant op het matje

De Surinaamse regering heeft de Nederlandse gezant Jaap Frederiks op het matje geroepen vanwege de uitspraken van Stef Blok. Ook heeft de Surinaamse regering Frederiks een protestbrief aangeboden.

‘Mislukte staat’

Dit heeft het overheidsorgaan Nationaal Informatie Instituut (NII) bekendgemaakt. Aanleiding voor de reactie van de Surinaamse regering zijn de ‘destabiliserende en denigrerende uitspraken’ die minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vorige week heeft gedaan over Suriname.

Woensdag publiceerde onderzoeksprogramma Zembla de uitspraken van Blok waarin hij Suriname een mislukte staat noemde, omdat er sprake is van vele bevolkingsgroepen die niet vreedzaam zouden samenleven.

‘Negatief afschilderen’

Volgens het NII zijn de uitspraken van Blok bedoeld om ‘Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen’ zodat Suriname internationaal geïsoleerd raakt. Zijn uitspraken zouden kunnen horen bij een ‘mogelijke agenda van herkolonisatie’, laat het NII weten.

De regering in Paramaribo wil dat Blok zo snel mogelijk zijn uitspraken intrekt en excuses aanbiedt aan het Surinaamse volk. Verder zal Suriname de internationale gemeenschap ook informeren over deze kwestie, meldt de organisatie.

Schril contrast

De uitspraken van de minister staan voor Suriname in schril contrast met de wens van de Nederlandse regering om de relatie met Suriname te normaliseren. Dat zou betekenen dat Nederland weer een ambassadeur kan afvaardigen. In juli vorig jaar verbood president Desi Bouterse de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen, omdat Nederland zich te veel met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname zou bemoeien. Het negatieve reisadvies van Nederland voor Suriname is daar een voorbeeld van, aldus het NII.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Suriname roept Nederlandse gezant op het matje
Sluiten