Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Schokkende beelden gemaakt bij eendenfokkerijen

Eenden die worden doodgetrapt, doodgeslagen en worden rondgeslingerd alsof het gaat om knuffels die niet leven. Dat is te zien op schokkende beelden die zijn gemaakt door een medewerker van Animal Rights en die door RTL Nieuws worden uitgezonden.

Eendenvangers

De dierenrechtenorganisatie ging undercover bij drie grote eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten om de misstanden in deze bedrijven aan te tonen. Met een verborgen camera werd alles vastgelegd. Zo is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd. Ook worden de eenden keihard in kratten gegooid door de eendenvangers.

Botte messen

Directeur Robert Molenaar van Animal Rights spreekt van ,,misselijkmakende beelden”. Ook bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, dat de volledige Nederlandse eendensector beheerst, is volgens Molenaar van alles mis. ,,Eenden worden daar onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Er zijn daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis gevonden.”

Animal Rights heeft inmiddels de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. Ook heeft Molenaar de brancheorganisatie voor de eendensector op de hoogte gebracht van de misstanden.

Demonstratie

Volgens de dierenrechtenorganisatie telt Nederland vijftig eendenfokkerijen. Samen houden zij ruim 1 miljoen eenden. Jaarlijks worden er meer dan 8,5 miljoen eenden geslacht in ons land.

Vrijdagmiddag 6 juli om 13.00 uur organiseert Animal Rights een demonstratie bij de eendenslachterij in Ermelo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.