Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 14 jul 2018 / 20:16 uur

Rotterdam in de ban van mogelijke dolfijnen in haven

De Rotterdamse haven had zaterdag drie mysterieuze dieren op visite. Mogelijk gaat het om dolfijnen. Remon de Vuijst, die in de haven aan het werk was, spotte de dieren en filmde het drietal met zijn telefoon. Deze beelden stuurde hij naar RTV Rijnmond, waarin hij zich afvroeg wat dit voor dieren konden zijn. Ook de redactie wist het antwoord niet.

Dolfijn of niet?

De beelden van het korte filmpje dat op zaterdagochtend in de Hartelhaven nabij de Maasvlakte werd opgenomen liegen er niet om. Aan het wateroppervlak zijn duidelijk drie zeezoogdieren zichtbaar die na lucht te hebben gehaald weer verdwijnen. Een woordvoerder laat weten dat de aanwezigheid van dolfijnen in de haven behoorlijk bijzonder is.

„Dolfijnen komen in de haven heel sporadisch voor. Je ziet ze al nauwelijks in de Noordzee", vertelt een woordvoerder aan de Rotterdamse omroep. Hij merkt tevens op dat als het inderdaad om dolfijnen gaat, dit voor het eerste keer in 20 jaar zou zijn. Omdat de beelden niet heel duidelijk zijn, is het moeilijk te bevestigen of het inderdaad om tuimelaars gaat. Het zouden ook bruinvissen kunnen zijn, een kleine walvisachtige die vaker in de Nederlandse wateren voorkomt.

Het gebied geeft sinds de jaren ’90 natuur een steeds prominentere plek. Het Havenbedrijf werkt samen met natuur- en milieuorganisaties en Rijkswaterstaat om bijzondere dieren en planten aan te trekken. De visstand is hoger dan voorheen en dagelijks liggen er tientallen zeehonden te zonnen op de zandbanken van de Maasmond. Net als voor de zeehond is vis ook voor de dolfijn het belangrijkste voedsel.

Reageer op artikel:
Rotterdam in de ban van mogelijke dolfijnen in haven
Sluiten