Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Raadgevend referendum definitief verleden tijd

Een krappe meerderheid van de Eerste Kamer heeft er dinsdagmiddag voor gezorgd dat het raadgevend referendum in Nederland de geschiedenisboeken in kan. Een meerderheid van 40 van de 75 Eerste Kamerleden stemden voor de afschaffing. De omstreden volksraadpleging werd eerder al weggestemd in de Tweede Kamer.

SGP steunt regering

Ook in de Senaat was een er een krappe meerderheid (van de 75 zetels). Behalve de 38 senatoren van de vier regeringspartijen stemde ook oppositiepartij SGP (twee zetels) voor het schrappen van het referendum.

In hun regeerakkoord spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie af een streep te zetten door het raadgevend referendum omdat het niet heeft gebracht ,,wat ervan werd verwacht".

De twee raadgevende referenda die er zijn geweest, waren steeds een tegenslag voor de regering. Zowel het referendum over verdere samenwerking met Oekraïne als dat over de nieuwe inlichtingenwet Wiv werd gewonnen door tegenstanders.

Hoewel regeringspartij D66 een van de initiatiefnemers was van de wet, stemde deze partij voor de afschaffing. De democraten zou ter vervanging van het raadgevend referendum een bindend referendum willen invoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Raadgevend referendum definitief verleden tijd
Sluiten