Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 20 jul 2018 / 07:14 uur

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of ‘onzedig’ naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën

Volgens Betty Lachgar, psycholoog en initiatiefnemer van mensenrechtenorganisatie MALI, heeft dit soort acties vooral invloed op jongeren die er macho-ideeën op nahouden, zonder streng islamitisch te zijn. „Na een campagne als deze zeggen ze tegen hun zus dat ze niet meer in bikini naar het strand mag. Sommige vrouwen willen zich hiertegen verzetten, maar worden bang of gewoon moe van het gevecht en bedekken zich meer."

Het islamitische geloof lijkt steeds belangrijker te worden in het Noord-Afrikaanse land. In 2011 kwam een islamitische partij aan de macht en in 2014 en 2016 waren er ook oproepen die poogden vrouwen meer bedekt naar buiten te laten gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan
Sluiten