Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 20 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Laffe daad rolstoelbakfietsrover leidt tot crowdfund

Laffe daad leidt tot hartverwarmende reacties en een crowdfunding en mocht het lukken, dan mag de bakfietspimper zich melden. ,,Zou echt te gek zijn als iemand iets moois voor ons erop wil maken!”

‘Droeftoeter’

Je hebt tasjesdieven, zakkenrollers, autokrakers, huis-tuin-en-keuken-inbrekers en sinds kort kan eentje aan dit twijfelachtig illustere rijtje worden toegevoegd. De rolstoelbakfietsrover. Ergens tussen vrijdagavond en zondagochtend werd het dierbare vervoersmiddel van Lin, de dochter van Karen van Meeteren, gestolen uit de Frederik Hendrikstraat. ,,Wat een droeftoeters, dacht ik meteen, en dat woord gebruik ik anders nooit.” Karen stond die zondag vloekend op haar straat in haar normaal gesproken zo geliefde West, want wie jat nou een bakfiets van een zevenjarig meisje?

Fietsiefoetsie

Door zuurstoftekort bij haar geboorte met hersenschade als gevolg, is Lin afhankelijk van een elektrische rolstoel en hulp van andere mensen. ,,Buiten Amsterdam zijn wij afhankelijk van taxivervoer, maar binnen Amsterdam konden wij nog altijd lekker samen op pad met onze eigen bakfiets.” Maar die is nu dus weg, of fietsiefoetsie, zoals Karen het op haar WordPress-blog beschrijft. ,,We willen onze vrijheid terug!”

Overdonderd

Ze zette een bericht op Facebook, waarna boze, rood aangelopen emoji’s te kort kwamen en haar bericht werd ruim 5600 keer gedeeld, van Leiden tot Berschenhoek en Laren. ,,Ik werd er best wel door overdonderd, had nooit verwacht dat het zo zou worden opgepikt.”

Crowdfunding

Ze houdt er helemaal niet van om om hulp te vragen, verklapt Karen, die behalve moeder, ook student is en daarnaast een baan heeft, maar op advies uit haar omgeving en na wat wikken wegen is ze een crowdfunding (Dream or Donate: Bewegingsvrijheid voor Lin) gestart voor een nieuwe bakfiets, ‘inclusief gps-tracker, tien stevige sloten en een potje verf om er een opvallende bakfiets van te maken’. Nodig: 8000 euro en na anderhalve dag zit ze al op ruim over de helft. Mensen doneren, vaak met een boodschap erbij. ,,Vrijheid is onbetaalbaar. Hopelijk kunnen jullie gauw weer fietsen met een gifgroene fiets met roze en paarse stippen, lekker opvallend” en ,,klein gebaar, maar met zijn allen kunnen we misschien jullie vrijheid terug geven.” Ook worden tips gegeven (Kryptonite U slot met extra kabel erbij), vloekverwensingen gedeeld (je zou ze de strot omdraaien, aan hun ballen ophangen en langzaam laten wegrotten dat tuig) en leidt het tot menig diepe zucht (waar blijft De Mentaliteit?).

Bakfietspimper welkom!

Mocht het geld er komen, gaan moeder en dochter linea recta naar de winkel, want het duurt helaas nog wel even voordat de speciale bakfiets kan worden geleverd. En oh ja, een bakfietspimper is meer dan welkom, lacht Karen. ,,Lin houdt van roze, ik zou er graag wat dieren ofzo op willen zien, het zou echt te gek zijn als iemand iets moois voor ons wil maken!”

Wens

Mocht de teller blijven lopen na de 8000 dan weet de energieke Amsterdamse wel wat ze er mee zou doen. Een rolstoelauto kopen, zodat ze overal die vrijheid kunnen ervaren van het niet-afhankelijk zijn. Ze noemt een voorbeeld van vorig jaar, ,,en we niet twee uur bij de uitgang van de Efteling hoeven te wachten op een taxi die te laat is…” Waar ze zondag nog vloekend in West stond, is haar geloof in de mensen weer terug, zo besluit ze. ,,Ik zie dat er zoveel lieve mensen zijn die het beste met ons voorhebben, dat geeft een heel warm gevoel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.