Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jul 2018 / 06:40 uur

Krachtige aardbeving in Lombok: zeker twaalf doden

Update

Het Indonesische eiland Lombok is getroffen door een aardbeving. Met een kracht van 6.4 op schaal van Richter zijn er zeker twaalf doden gevallen en veertig mensen gewond geraakt.

Oorspronkelijk bericht

Het Indonesische eiland Lombok is getroffen door een aardbeving. Met een kracht van 6.4 op schaal van Richter zijn er zeker tien doden gevallen en twaalf mensen gewond geraakt. De gebouwen op het eiland hebben veel schade opgelopen.

De aardbeving was vroeg in de ochtend (plaatselijke tijd), waardoor veel mensen terwijl ze aan het slapen waren, verrast werden. Velen renden in paniek de straten op om neervallend materiaal te ontwijken. Op sociale media zijn beelden te zien van beschadigde en ingestorte gebouwen.

https://twitter.com/Asia__Pacific/status/1023416746592485377

Naschokken

Er waren ruim 40 naschokken, waarvan de zwaarste een kracht van 5.7 had. Een naschok van 5.5 werd later gevoeld op het eiland Bali. Veel eilandbewoners blijven voor de zekerheid in de open lucht, wachten tot de bevingen ophouden.

Het zwaarst getroffen gebied is de regio Sembalun in het noorden van Lombok. In dit district ligt de bij bergbeklimmers populaire vulkaan Rinjani. De elektriciteit in die regio is uitgevallen. Ook zijn wegen afgesloten uit angst voor aardverschuivingen. Ook op het naastgelegen eiland Bali, dat populair is bij Nederlandse toeristen, werd de beving gevoeld.

Op het eiland zijn meerdere wegen afgesloten uit angst voor aardverschuivingen. Het getroffen gebied is populair onder toeristen.

Contact is lastig

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder liet weten dat het moeilijk is contact te krijgen met mensen in het gebied omdat de telefoonverbindingen slecht zijn. De Nederlandse ambassade in Indonesië staat in contact met de autoriteiten en volgt de situatie nauwgezet.

Geen tsunamigevaar

Het epicentrum van de beving lag in het noorden van het eiland en op slechts 7 kilometer diepte. Door de geringe diepte is de kans groter dat een beving schade aanricht. Omdat de beving onder land was, is er geen tsunamigevaar, meldt de Amerikaanse Geologische Dienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krachtige aardbeving in Lombok: zeker twaalf doden
Sluiten