Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 25 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Is boeken bij een reisbureau echt verleden tijd?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt woensdag dat maar liefst twee derde van de vakantiegangers hun reis online boekt. In een gedigitaliseerde wereld waarin we alles online doen, is dat ook geen verassende uitkomst. Toch boekt ook nog ruim één op de tien liever via een reisbureau of een reisagent; waarom?

„Voor mij is het vooral de zekerheid dat alles goed geregeld is", legt Sylvia Boogers (33) aan Metro uit. Ondanks dat de meesten om haar heen hun vakanties met gemak online boeken, gaat haar voorkeur uit naar boeken in een ouderwets reisbureau. „Ik weet dan dat mijn vakantie precies naar mijn wens is en dat alles geregeld is. Online krijg je zoveel opties te zien dat ik van gekkigheid niet meer weet wat ik wel en niet moet aanvinken."

Aanbod te groot

Dat zien de meeste mensen die liever via een reisbureau boeken als grootste nadeel aan online boeken: de vele opties. „Online zie ik echt door de bomen het bos niet meer, het aanbod is zo groot. Als ik tien aanbiedingen krijg dan weet ik ook niet meer wat ik moet kiezen’’, aldus Boogers. „Als ik een reisbureau binnenstap en tegen een reisagent zeg ‘ik wil graag dit, dit en dat in die periode in dat land’ dan weten zij precies wat ik wil en hoef ik geen honderden hotels te bekijken die ik daarna toch niet meer uit elkaar kan houden."

Petra Kok, woordvoerder van reisorganisatie TUI, vult haar aan: „Voordeel van het online boeken is dat je het 24/7 kan doen; je kunt ook midden in de nacht je vakantie boeken. Voordeel van boeken bij een reisbureau is het persoonlijke reisadvies en één contactpunt om je te helpen bij vragen en eventuele problemen." Bovendien ervaren mensen het als een voordeel dat ze niet zelf alles hoeven uit te zoeken. „Het levert een enorme tijdswinst op als je niet zelf hele avonden internet zit af te struinen", stelt Kok.

Niet alleen ouderen

Maar wie boeken er nou zoal nog bij een reisbureau? „Je zou misschien verwachten dat het juist de oudere mensen die naar het reisbureau gaan, maar dat is niet het geval. Ook jongeren boeken regelmatig via reisbureaus", zegt Kok. Dat het hele idee van een reisbureau ook niet meer is wat het ooit geweest is, speelt daar hoogstwaarschijnlijk een rol in. „In de TUI-reisbureaus wordt bijvoorbeeld gewerkt met een grote ‘iPad-tafel’ waar samen de reis op wordt gezocht en bekeken. Het ligt meer aan het soort reis dat je wilt boeken; een last minute naar de zon, maakt niet uit waarheen, snel en eenvoudig kun je prima via het internet boeken, maar wil je een rondreis of is die speciale kamer belangrijk voor je, dan kan het advies van een reisagent zeer waardevol zijn", aldus Kok.

Is het duurder?

Het grootste kritiekpunt dat veel mensen hebben op het boeken via een reisbureau is dat het duurder is dan boeken via een online touroperator. Is dat eigenlijk wel zo? Volgens Kok is dat een grote misvatting. „Onze reizen hebben exacte dezelfde prijs online als via het reisbureau. Sterker nog; een reisagent is vaak geoefender in het zoeken en kan wellicht nog een betere prijs voor je vinden dan jij zelf had gevonden op het internet." Dus mocht je nou voor je volgende vakantie grootse plannen hebben en geen zin hebben om avonden achter je laptop te zitten, is het boeken via een reisbureau het overwegen waard!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.