Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Hogere strafeis voor geweld tegen journalisten

Justitie heeft besloten hogere straffen te gaan eisen tegen mensen die geweld tegen journalisten plegen of journalisten bedreigen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daar een richtlijn voor opstellen. Dat is een van de afspraken die vertegenwoordigers van de media gemaakt hebben met het OM, de politie en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

De nieuwe afspraken hebben te maken met de recente aanvallen op de redactie van zowel Panorama als De Telegraaf. De bewindsman benadrukte donderdag dat een goed functionerende samenleving niet kan bestaan zonder vrije nieuwsgaring. Hij noemde dat ,,het tweelingzusje van de vrijheid van meningsuiting.”

Minister Grapperhaus vindt dat ook de media zelf een belangrijke rol te vervullen hebben, door altijd aangifte te doen van geweld en intimidatie. Dat moeten geen dingen zijn die journalisten ,,wegmoffelen omdat het er nu eenmaal bij hoort”, aldus de minister.

Serieus genomen

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) sprak van ,,concrete afspraken die ervoor zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen doen”. Hij is blij dat het niet bij mooie woorden is gebleven. ,,Dat geeft journalisten veel meer het gevoel dat ze serieus worden genomen.” Hij denkt dat daardoor ook de bereidheid om aangifte te doen zal toenemen. Donderdagmiddag zetten de betrokkenen in Den Haag hun handtekening.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.