Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee

Als je wil zwemmen met dolfijnen hoef je voortaan niet meer naar tropische gebieden af te reizen. In de Noordzee voor de kust van België is namelijk een groep van 25 dolfijnen gespot.

Volgens Jolanda van Meerbeek is dit heel bijzonder. Tegenover Editie NL verklaarde zij: „De afgelopen tien jaar heb ik dit maar één keer meegemaakt. Als wij normaal gesproken meldingen van tuimelaars krijgen, dan gaat het om één of twee dolfijnen. Dat er zo’n grote groep voor de kust zwemt, is niet alledaags.”

Jagen

De dolfijnen werden maandag gespot, ongeveer veertig kilometer uit de Vlaamse kust bij een zandbank. „We hebben geen idee waar ze nu zwemmen en de dieren worden niet gemonitord.”

Het leek erop dat de dolfijnen in noordelijke richting zwommen. „Of ze die route naar Nederland hebben voortgezet, is moeilijk te zeggen. Ze konden ook aan het jagen zijn, de richting zegt niet zoveel” aldus van Meerbeek.

Toeval

De tuimelaars komen van nature in de Noordzee voor. Reden hiervoor is dat er voldoende vissoorten leven die door de tuimelaars worden gegeten. „Omdat ze hun normale voer om zich heen hebben, kunnen ze goed blijven leven.”

De vraag of het warme weer er misschien iets mee te maken kan hebben dat deze tuimelaars hun weg naar de Noordzee hebben gevonden, moet van Meerbeek ontkennend beantwoorden. „Op de lange termijn zal de opwarming van het zeewater invloed hebben de diersoorten in de Noordzee. Deze groep van 25 is waarschijnlijk gewoon toeval.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.