Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema is beëdigd als de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Ze werd donderdag beëdigd door Johan Remkes, de commissaris van de Koning van Noord-Holland.

Halsema begon haar toespraak met de woorden van Eberhard van der Laan: „Amsterdammers. En ook hoogwaardigheidsbekleders, de voormalige burgemeester, familie en vrienden. Dank voor het hartelijk welkom dat u mij heet. En het vertrouwen dat u mij schenkt. Dat is als een cadeau. Waar je altijd dankbaar voor moet zijn. En dat zal ik iedere dag opnieuw waar moeten maken."

Criminaliteit

Daarna begon ze met het plan dat ze heeft voor Amsterdam. Volgens Halsema is criminaliteit bestrijden van de hoogste prioriteit. „Liquidaties, wapenhandel, het rekruteren van jongeren en aanslagen op onze vrije pers, zijn onacceptabel”, aldus Halsema. ,,Ze ondermijnen de vrede in onze gemeenschap en tasten onze vrijheid aan. Net als mijn voorganger en de waarnemend burgemeester zal ik hieraan voorrang geven."

Halsema wil ook in gesprek met Amsterdammers die vinden dat er te weinig naar hen wordt geluisterd, zoals de bewoners van Amsterdam-Noord die niet blij zijn met de komst van de Noord-Zuidlijn. Ook zet ze zich in voor Amsterdammers die te maken hebben met discriminatie, intolerantie en agressie omdat ze ‘anders zijn’. Ze noemde daarbij de mishandeling van een dragqueen onlangs als voorbeeld, maar ook het antisemitisme en haat tegen de islam.

Staande ovatie

Ze sloot haar speech geëmotioneerd af met de woorden: „Het is een ongelooflijk voorrecht om Amsterdam en zijn inwoners als burgemeester te mogen dienen. Ik ga mijn best doen." Haar woorden leverden een staande ovatie op van de overvolle raadszaal, waarin ook haar familie en voorgangers zaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.