Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jul 2018 / 11:54 uur

Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam

De eerste 41 zwanen zijn uitgezet na het grote olielek in Rotterdam drie weken geleden. Zo’n vijfhonderd zwanen waren besmeurd met olie.

Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam
Zwanen worden uitgezet / ANP

Verzorgd en schoongemaakt

De zwanen verbleven op een tijdelijke opvanglocatie bij de Maeslantkering in Hoek van Holland. Daar werden ze intensief verzorgd en schoongemaakt door vrijwilligers. Daarna kregen ze tijd om aan te sterken.

De komende weken worden steeds meer zwanen uitgezet, in speciale loslaatplaatsen in het Benedenrivierengebied. Daar is namelijk voldoende voedsel aanwezig en kunnen de dieren zich aansluiten met een nieuwe groep zwanen.

Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam
Zwanen zwemmen weer in het water / ANP

Olielek

Op 23 juni voer een tanker tegen een steiger in de 3e Petroleumhaven in Rotterdam. Daardoor ontstond er een lek, waardoor een enorme hoeveelheid aan olie in het water lekte. Veel dieren raakten daardoor besmeurd. De olie is inmiddels opgeruimd, maar de reiniging van de vervuilde kades en oevers kan nog wel een paar maanden duren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam
Sluiten