Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 19 jul 2018 / 08:49 uur

Agent ontslagen na ‘in elkaar flansen’ IS-dreigbrief

Twee weken na de ernstige aanslagen in Parijs in 2015 stond de wereld op scherp voor mogelijke andere terroristische acties. Dat er een dreigbrief van IS aan de ingang van een Belgisch politiestation werd gehangen, werd dan ook niet lichtzinnig opgevat.

Nu blijkt dat deze brief in elkaar is geflanst door een politie-inspecteur van het betreffende commissariaat in Heist-op-den-Berg: kantoorartikelen verraadden de diender. De man is ontslagen, maar ontkent dat hij het heeft gedaan.

‘Vuile flikken’

Op de brief, een A4-tje met het symbool van Islamitische Staat en de Syrische vlag, stonden onder de aanhef ‘Vuile flikken’ twee namen van leden van het politieteam en hun nummerplaten.

Door het verhoogde dreigingsniveau en de vermoedens dat IS aanslagen wilde plegen op agenten, gingen de alarmbellen meteen af na het vinden van de brief. Moesten de agenten vrezen voor hun leven?

Bekende computer

Maar de agenten stonden gek te kijken toen tijdens het onderzoek bleek dat de computer waarop de brief was gemaakt, wel heel bekend was: die was van het commissariaat zelf. Ook het papier en de printer gaven veel informatie vrij, want die kwamen tevens van het Heist-op-den-Bergse kantoor.

De badge van agent Andy V. liet bovendien zien dat de twintiger in de nacht van het verschijnen van de dreigbrief twaalf minuten in het redactielokaal was waar de spullen stonden: precies genoeg tijd om de brief in elkaar te zetten. Door het wissen van zoekopdrachten haalde de jonge agent zich nog meer argwaan op de hals.

Werkstraf en ontslag

De agent werd in eerste instantie veroordeeld tot een werkstraf, maar werd vrijgesproken omdat de brief vaag was en er geen sprake was van een misdrijf, schrijft Het Nieuwsblad. Een ontslag kon de man echter niet ontlopen.

„Hij had moeten weten dat bij het minste en geringste vermoeden van dreiging alles uit de kast zou worden gehaald”, aldus de Raad van State. „Daarnaast heeft hij als politieambtenaar ook een voorbeeldfunctie. De feiten –zelfs als deze alleen als grap bedoeld zouden zijn geweest- zijn absoluut ontoelaatbaar.”

De inmiddels oud-agent blijft ontkennen en vecht het ontslag aan met zijn advocaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Agent ontslagen na ‘in elkaar flansen’ IS-dreigbrief
Sluiten