Metro
Metro Nieuws 29 jun 2018 / 10:44 uur

Supermarkten pakken misstanden in voedselketen aan

Supermarkten, voedingsproducten en de overheid hebben gezamenlijk een convenant opgesteld waarin afspraken staan omtrent zaken als uitbuiting, en het voorkomen van milieuschade in de productieketen. Op deze manier willen zij proberen misstanden in de voedselketen aan te passen.

Uitbuiting van mensen

Afgelopen week werd door hulporganisatie Oxfam Novib bekend gemaakt dat de twee grootste Nederlandse supermarkten – Albert Heijn, en Jumbo – te weinig doen om uitbuiting van mensen tegen te gaan. Zo zouden beiden supermarkten garnalen inkopen in Azië, waar garnalenpellers werken onder zeer slechte omstandigheden.

De NOS meldt dat de supermarkten en voedingsproducten beloven in kaart te brengen welke risico’s er zijn in de productieketen en die vervolgens aan te pakken. Wel zal het een aantal jaar duren voordat concreet wordt welke actiepunten dat precies zullen zijn.

Hoewel het een stap in de goede richting is, laat Oxfam Novib kritiek te hebben op het convenant van de twee supermarkten. Dit omdat de supermarkten niet zelf hun handtekening onder het document zetten, maar dit laten doen door hun brancheorganisatie.

Handtekening

„Als we één wijze les geleerd hebben van het bedrijfsleven, dan is het dat een afspraak pas echt bestaat met een handtekening eronder van het bedrijf zelf” aldus Maarten de Vuyst van Oxfam Novib. „De brancheorganisatie vertegenwoordigt die bedrijven wel, maar kan niet tegen Ahold of Jumbo zeggen dat er consequenties zijn als ze zich niet aan de afspraken houden.”

Vuyst is daarom bang dat het convenant uiteindelijk niet zal leiden tot een verandering in gedrag van de supermarkten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Supermarkten pakken misstanden in voedselketen aan
Sluiten