Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 11 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Niet genoeg handtekeningen voor referendum donorwet

Er zijn te weinig handtekeningen opgehaald voor de aanvraag van een referendum over de donorwet. Dat schrijft initiatiefnemer Bart Nijman op GeenStijl. Om het referendum door te laten gaan, moesten er 300.000 handtekeningen worden ingeleverd bij de Kiesraad. ,,Na vijf weken en een paar dagen moeten we constateren dat we nog niet halverwege de 300.000 handtekeningen zijn voor een referendum over de donorwet. We tried, we failed”, aldus Nijman.

Het referendum moest gaan over de nieuwe donorwet, waarin staat dat iedereen in principe orgaandonor is, tenzij iemand heeft aangegeven dat niet te willen. De wet is eerder dit jaar met een nipte meerderheid aangenomen door het parlement.

Politiek is bang voor referendum

Nijman vraagt zich af waarom het niet gelukt is. ,,Daar kun je 1001 argumenten, theorieën en gedachten over bedenken, maar wij willen op geen enkele manier de indruk wekken dat we iemand anders dan onszelf de schuld geven van het niet halen van de benodigde handtekeningen.” Wel vraagt hij zich af waarom de politiek ,,toch zo vreselijk bang is” voor het middel referendum. ,,Lang niet iedere wet eindigt in een referendum, een campagne daartoe kan ook prima mislukken, en die drempel van 300.000 is en blijft – ondanks digitale laagdrempeligheid – gewoon enorm hoog. Er is geen enkele goede reden om de referendumwet in te trekken.”

Daar denkt het kabinet anders over. Bij de kabinetsformatie hebben de regeringspartijen afgesproken om de referendumwet te schrappen. Daar heeft in de Tweede Kamer al een meerderheid gestemd voor afschaffing.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.