D. van Aken
D. van Aken Nieuws 27 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederland telt steeds meer geiten

Het aantal geiten in Nederland stijgt explosief. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018. Het aantal koeien zakt juist behoorlijk. En het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk.

Er lopen op dit moment bijna 600.000 geiten rond in Nederland. Dat is ongeveer 12 procent meer dan een jaar eerder. En er zijn nu 45 procent meer geiten dan vijf jaar geleden.

Minder koeien

Het aantal koeien loopt dus terug. Nederlandse boeren bezaten bij elkaar iets minder dan 4 miljoen runderen. Dit betekende een daling met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De daling wordt volgens het CBS onder meer veroorzaakt door de nasleep van de kwestie rond het mestoverschot.

Tussen 2014 en 2016 groeide de Nederlandse rundveestapel aanzienlijk door het loslaten van de melkquota. Daardoor zagen veel boeren hun kans schoon meer koeien te houden. Het negatieve neveneffect was een te grote vervuiling met fosfaten. Vorig jaar is een plan in werking getreden om het mestoverschot in te dammen. Voor het eerst sinds 2013 is de rundveestapel daardoor weer onder de 4 miljoen uitgekomen.

Varkens en schapen

Na een aantal jaren van krimp nam het aantal schapen in 2017 weer iets toe. In 2018 is het aantal schapen nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Dit jaar werden ruim 810 duizend schapen geteld.

Ook het aantal varkens is ook bijna niet veranderd. De varkensstapel is 2 procent groter dan in 2013. Het afgelopen jaar nam het aantal varkens met 1 procent toe tot ruim 12,5 miljoen dieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.