Metro
Metro Nieuws 5 jun 2018 / 20:34 uur

India wil binnen vier jaar verbod op plastic

De Indiase milieuminister Harsh Vardhan maakte dinsdag op Wereldmilieudag tijdens een toespraak bekend dat zijn land binnen vier jaar wegwerpplastic wil uitbannen. In 2022 mag er geen wegwerpplastic meer te vinden zijn.

Deze doelstelling is een behoorlijke opsteker voor alle milieuorganisaties ter wereld die strijden tegen mondiale vervuiling. India is met zijn 1,3 miljard inwoners een grote bijdrager aan de enorme hoeveelheid plastic afval wereldwijd.

Ambitieus

De Indiase economie is tevens de snelgroeiende ter wereld en veel Indiase steden staan op de lijst van meest vervuilende steden ter wereld.

Erik Solheim, milieuchef van de Verenigde Naties, heeft verheugd gereageerd op het bericht. „Een fenomenaal voornemen en geweldig leiderschap van India” twitterde hij. De VN omschrijft de actie in een persbericht als „ongekend ambitieus”.

Effectief

De Indiase premier Modi zei eerder al tijdens een speech dat plastic en bedreiging voor de mensheid aan het worden is. „De keuzes die we vandaag maken, bepalen de toekomst van ons allemaal. De verslechtering van onze leefomgeving treft de armste en kwetsbaarste mensen het hardst.”

Volgens de VN kan een verbod op plastic effectief zijn, mits maatregelen hiertegen strikt nageleefd worden. De NOS schrijft dat de Europese Commissie vorige week bekend maakte wegwerpplastic te gaan verbieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
India wil binnen vier jaar verbod op plastic
Sluiten