Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jun 2018 / 20:35 uur

Erdogan claimt overwinning presidentsverkiezing

Volgens de Turkse regeringswoordvoerder heeft president Recep Tayyip Erdogan zondag de presidentsverkiezingen in Turkije gewonnen. Inmiddels zou ruim 95 procent van de stemmen zijn geteld en duidelijk zijn geworden dat het volk voor Erdogan heeft gekozen. Maar volgens de oppositie is in werkelijkheid nog geen 40 procent van de stembriefjes gesteld.

‘Verder’ met Erdogan

„Het Turkse volk heeft Erdogan gekozen als eerste uitvoerende president van Turkije in het nieuwe systeem. Het Turkse volk heeft gezegd ‘verder’ met president Erdogan”, tweet regeringswoordvoerder Bekir Bozdag zondagavond.

Eerder op de avond berichtte de nationale media van Turkije dat Erdogan na de eerste telling aan kop ging met ruim 56 procent. Toch was toen nog moeilijk een voorspelling te geven van het uiteindelijke resultaat. In het verleden meldde staatspersbureau Anadolu na sluiting van de stembureaus ook steevast een ruime voorsprong van Erdogan, maar werd die naarmate de avond vorderde steeds kleiner.

Bezwaar

De oppositie maakte meteen bezwaar tegen de voorlopige uitslag. De grootste oppositiepartij CHP kwam zondagavond tijdens een persconferentie met eigen cijfers. Op het moment dat de regeringswoordvoerder tweette dat Erdogan de verkiezingen had gewonnen, was volgens de CHP nog geen 40 procent van de stembriefjes gesteld. Daarvan zou 51,7 procent naar Erdogan zijn gegaan, maar de cijfers uit de grote steden moesten nog komen.

De CHP riep zondagavond Turken op om te demonstreren bij het gebouw van de nationale kiesraad in Ankara. „We roepen alle burgers in de 81 provincies op naar de kiescommissie in hun district te gaan. Blijf waken daar, en ook in Ankara, tot maandagmorgen vroeg”, aldus de woordvoerder van CHP. De Turkse regering liet daarop alle toegangswegen naar de kiesraad in Ankara en naar het hoofdkwartier van Erdogan’s AK-partij door vrachtwagens blokkeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erdogan claimt overwinning presidentsverkiezing
Sluiten