Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Buschauffeurs zetten staking volgende week voort

Na drie dagen staken hebben buschauffeurs van besloten de staking voort te zetten. Vanaf maandag rijden de vakbondsleden wel tijdens de ochtend- en avondspits, maar buiten die tijden om leggen ze het werk neer. Actieleider Jeroen Warnaar zegt dat er nog te weinig ,,beweging is bij de werkgevers” in de cao-onderhandelingen.

FNV: ”We hebben geen keus”

CNV schrijft dat vanaf maandagochtend de bussen ‘s ochtends tot 9.00 uur en ‘s middags tussen 16.00 en 19.00 zullen rijden. ”Buiten de spitstijden ligt het openbaar vervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag”, aldus de vakbond. De meeste chauffeurs rijden in het weekend wel. CNV-chauffeurs zijn formeel niet door de bond opgeroepen om in het weekeinde het werk neer te leggen; dat wordt aan de chauffeurs zelf overgelaten.

FNV zet de staking vol voort. ”Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus”, zegt Paula Verhoef namens FNV tegen RTV Noord. De stakers van FNV rijden tussen 06.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur.

Verontwaardigd

De werkgevers zijn verontwaardigd over de stakingen, omdat die werden afgekondigd terwijl bemiddelaars nog in gesprek waren over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Ze zijn het er dan ook totaal niet mee eens: ,,Het publiek wordt hier helemaal gek van”, zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). ,,Wij begrijpen hier niets van. Het is nu echt volstrekt onduidelijk waar de reiziger aan toe is.”

Waarom staken?

Buschauffeurs in het streekvervoer en werknemers op enkele regionale treinverbindingen hebben vanaf woensdag het werk neergelegd. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes. VWOV noemt die eisen onhaalbaar en onbetaalbaar. De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.