Metro
Metro Nieuws 21 mei 2018 / 20:24 uur

Zweden bang voor oorlog met Russen

De Zweedse regering is onlangs een voorlichtingscampagne gestart over wat te doen in geval van een crisis en oorlog. De doorgaans nuchtere Zweden kregen een brochure in de bus, met daarin praktische tips over noodvoorraden, slingerradio’s en schuilkelder’s.

De Zweden zijn geen lid van de NAVO, en worden zenuwachtig van de Russische straaljagers die overvliegen. Naar schatting worden er vijf miljoen brochures verstuurd, met daarin onder andere het advies een kijkje te gaan nemen bij de dichtstbijzijnde schuilkelder.

Onder een kerk

De NOS schrijft dat er zich in Zweden ongeveer 65.000 schuilkelders bevinden. Zo is er een onder een kerk in het centrum van Stockholm, waar plek is voor 8000 man.

Volgens Hendrik Nerlund, architect-historicus, die een boek schreef over bekende schuilkelders in Stockholm, werd deze locatie strategisch gekozen. „Kerken worden niet gebombardeerd” aldus Nerlund.

De Zweden zijn bang voor soortgelijke aanval van de Russen op Oekraïne. „Met verdekte troepen en psychologische oorlogsvoering” zegt Björn von Sydow, voormalig minister van Defensie en nu voorzitter van de Zweedse Defensie Commissie.

Dienstplicht

„Rusland zou het Zweedse eiland Gotland in de Oostzee kunnen innemen. Of strategische locaties bij de Zweedse Oostkust: we hebben daar een grote militaire haven en een militair vliegveld. Dat zijn allemaal plekken waar de Russen luchtafweergeschut kunnen plaatsen.”

Naast het versturen van brochures, heeft de Zweedse regering opnieuw de dienstplicht ingevoerd en zijn er soldaten op Gotland gestationeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zweden bang voor oorlog met Russen
Sluiten