Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 22 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Hulp vluchtelingen wereldwijd harder nodig dan ooit

Stichting Vluchteling voert de komende vier weken actie voor de ruim 65 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Mensen kunnen zelf een actie starten en geld inzamelen, doneren of meelopen met de Nacht van de Vluchteling op 16 juni. Maandagmorgen wordt de actie actief gestart met het uitdelen van Metro bij stations in Rotterdam en Den Haag. Op de voorkant van de krant staat paginagroot de vraag: Waar hangt jouw leven vanaf?

Verschil tussen leven en dood

Stichting Vluchteling voert actie omdat noodhulp wereldwijd harder nodig is dan ooit. Sinds vele jaren waren de noden van vluchtelingen in landen als Myanmar, de DR Congo en Oeganda niet zo ernstig en omvangrijk als nu. In conflictcrises zijn schoon drinkwater, noodvoeding voor ondervoede kinderen en medicijnen voor de zieken vaak het verschil tussen leven en dood.

In het noorden van Oeganda stroomden de afgelopen tijd meer dan een miljoen vluchtelingen uit Zuid-Soedan binnen. De meesten berooid, gevlucht met slechts de kleding die ze op dat moment aan hadden. „Zij zijn op de vlucht voor een wreedheid waar wij ons geen voorstelling bij kunnen maken”, meldt stichting Vluchteling.

Dodelijk virus ebola

„Ook is in de Democratische Republiek Congo het geweld opnieuw opgelaaid. Vele duizenden onschuldige burgers uit kleine afgelegen dorpen moeten vluchten voor het geweld van gewapende groepen, vaak niet voor het eerst. Daarbij komt de recente uitbraak van ebola, een zeer besmettelijk en dodelijk virus. Hier horen we de meest verschrikkelijke verhalen van onmenselijk geweld. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, oude mensen of invaliden zijn het aller kwetsbaarst en verliezen het eerst hun leven. Door de gevechten, maar ook vaak door een simpel gebrek aan schoon drinkwater, noodvoeding, een dak boven hun hoofd of medicijnen voorgoed te behandelen ziektes als malaria, cholera of diarree. Noodhulp is bitterhard nodig, en daar zet Stichting Vluchteling zich voor in.”

Meer weten?

Kijk op vluchteling.nl/geefnu. Of schrijf je in en loop mee met de Nacht van de Vluchteling via nachtvandevluchteling.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.