Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 28 mei 2018 / 08:19 uur

Zonnebrandspray van factor 30 is soms maar factor 15

Nu het volop zomer is in Nederland, liggen we weer massaal te bakken in de zon. Maar dat betekent ook dat je je goed moet insmeren. Het liefst om de twee uur en met minstens factor 30. Maar dan moet die zonnebrandspray wel factor 30 zijn, natuurlijk.

En dat is niet zo, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de vijftien sprays die zij hebben getest, blijven twee steken op factor 15 en 19. Het gaat daarbij om de merken Australian Gold en Lucovitaal. Ook de zonnebrand van het merk Lovea scoort onvoldoende, omdat de spray niet genoeg beschermt tegen uv-A-straling.

Niet te controleren

„Helaas kunnen consumenten dus niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Dat is volgens hem kwalijk omdat mensen zelf lastig kunnen controleren of de factor wel klopt. „Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan schade toebrengen aan de huid."

Daarnaast bleken zeven sprays allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Twee van de onderzochte sprays bevatten een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays.

Zonnebrandspray van factor 30 is soms maar factor 15
Midden op de dag, tussen 12:00 en 15:00, staat de zon loodrecht boven de aarde, en is de UV straling het hoogst. Foto: Unsplash.

Beste koop

De Garnier Ambre Solaire Dry Protect Spray en Vision Every Day Sun Protection Spray komen volgens de Consumentenbond het beste uit de test. Beide sprays kregen een 7,5 en bieden een „prima bescherming". Vision is van deze twee het best voor de gevoelige huid omdat het geen parfum of allergenen bevat.

Kruidvat Solait High sunspray heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is daarom uitgeroepen tot ‘Beste Koop’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zonnebrandspray van factor 30 is soms maar factor 15
Sluiten