Metro
Metro Nieuws 29 mei 2018 / 17:09 uur

‘Schutter in Luik al op radar inlichtingendienst’

De man die in Luik drie mensen doodschoot, was al sinds vorige jaar in beeld bij de Belgische inlichtingendienst. De Belgische krant De Morgen meldt dat hij in de gevangenis was geradicaliseerd. Dat melden ze op basis van bronnen rondom het onderzoek.

Benjamin H. mocht maandag voor een verlof van 36 uur de gevangenis uit. H. was 31 en geen 36, zoals eerder werd gemeld. De man moest tot 2020 een celstraf uitzitten. Sinds 2003 zat hij min of meer onafgebroken in de gevangenis. Hij zat daar voornamelijk voor kleinere vergrijpen als diefstal en drugsdelicten.

Schietpartij

Na een uit de hand gelopen politiecontrole viel hij dinsdag twee agenten aan met een mes, pakte hun dienstwapen en executeerde de vrouwen van 45 en 53 jaar. Vervolgens schoot hij een 22-jarige student dood die in een auto voorbijreed. Uit videobeelden blijkt dat H. ‘Allahu Akbar’ heeft geroepen.

Doden en gewonden

Bij de schietpartij raakten ook vier agenten gewond aan hun benen en armen, van wie er een het ziekenhuis al heeft verlaten, zei de korpschef van Luik op een persconferentie. Uit het aantal kogels dat H. afvuurde blijkt volgens hem dat de schutter het duidelijk had gemunt op de politie. Die schoot hem dood nadat hij twee werknemers van een school had gegijzeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Schutter in Luik al op radar inlichtingendienst’
Sluiten