Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Schreeuwer opgepakt vóór de twee minuten stilte

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is vrijdagavond een man opgepakt. Voorafgaand aan de twee minuten stilte klonk er luid geschreeuw. De man is opgepakt ter hoogte van Madame Tussauds, het wassenbeeldenmuseum aan het plein.

Foto: ANP

Iets voor de arrestatie van de schreeuwende man heeft de politie nog een aanhouding verricht, voor openbare dronkenschap. Ook een man met een spandoek is gearresteerd, voor het verstoren van de openbare orde. De politie kon nog niet zeggen wat er op het spandoek stond.

Lawaaiprotest

De twee minuten stilte zijn niet verstoord. Vrijdagochtend maakte de actiegroep ‘Geen 4 mei voor mij’ bekend dat de lawaaidemonstratie tijdens de twee minuten stilte op de Dam niet door zou gaan. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam verbood het lawaaiprotest, omdat hij bang was dat er paniek zou ontstaan en de openbare orde verstoord zou worden. Ook legde Van Aartsen de organisatoren een gebiedsverbod op.

Nationale Dodenherdenking

Iets voor achten legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument. Na de stilte klonk het Wilhelmus. Daarna droeg de 17-jarige Gytha te Nijenhuis een gedicht voor. Zij is de winnaar van de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren Dichter bij 4 mei. Vervolgens hield Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, een toespraak. De herdenking werd afgesloten met een bloemlegging door vijftig kinderen van scholen in Friesland en Amsterdam.

https://twitter.com/vic23/status/992464666457763842

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.