Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 17 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

PVV: na roken ook waterpijp in horeca verbieden

Nu een sigaret opsteken in de kroeg inmiddels iets van de vorige eeuw lijkt, vindt de PVV het tijd voor de volgende stap: ook alle waterpijpen de horeca uit. Deze manier van roken is natuurlijk ook hartstikke slecht voor jouw gezondheid en die van je omgeving, dus waarom zouden we die niet verbieden en sigaretten wel?

De partij eist dat er ook een streep gaat door het roken van speciale waterpijpkruiden in shishalounges en andere cafés, schrijft De Telegraaf. Op dit moment is het in Nederland niet verboden om tabaksloze kruidenmengsels te roken in de horeca. De waterpijpcafés hoeven daar dan ook geen aparte rookruimtes voor in te richten. Zodra je tabak in de waterpijp doet is dat wel verboden.

Hypocriet

PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt het hypocriet dat gewone sigaretten in de horeca worden verbannen, terwijl de waterpijpkruiden gewoon mogen. Eerder pleitte voormalig staatssecretaris Van Rijn ook al voor een rookverbod op kruidenmengsels. Uit een onderzoek dat hij liet doen door de RIVM bleek dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Veel jongeren denken nog altijd dat de gevaren van het roken van een waterpijp wel meevallen. De geur is een stuk aantrekkelijker dan die van een sigaret en de (in sommige gevallen) afwezigheid van tabak is ook een plus. Toch blijkt uit het rapport van het RIVM dat het roken van een waterpijp niet zonder gevaren is. Zelfs bij éénmalig gebruik kan dit leiden tot koolmonoxidevergiftiging. In het ernstigste geval kan dit snel leiden tot de dood.

Schadelijke stoffen

De schadelijke stoffen die vrijkomen bij het roken van een waterpijp zijn afkomstig van twee onderdelen: zowel de rookwaar (tabak, kruiden, vruchtenmengsels of aromatische stoomstenen) als de verhittingsbron (kooltjes van houtskool, quick-light-kooltjes, natuurkooltjes of elektrische kooltjes).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
PVV: na roken ook waterpijp in horeca verbieden
Sluiten