Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 25 mei 2018 / 08:47 uur

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17-ramp

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Het kabinet heeft daar vrijdagochtend een besluit over genomen en Rusland van de maatregel op de hoogte gesteld.

Het besluit volgt op de resultaten van het Joint Investigation Team (JIT), die donderdag bekend werden gemaakt. Dat concludeerde dat de Buk-raket waarmee MH17 is neergehaald afkomstig was van een installatie van een brigade van het Russische leger.

Verantwoordelijkheid

„Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden’’, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord „onherstelbaar leed” teweeg heeft gebracht.

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17-ramp
Stef Blok laat tijdens de persconferentie weten dat Nederland Rusland aansprakelijk stelt voor het neerhalen van vlucht MH17. Foto: ANP.

Maar Blok verwacht dat het lang zal duren voor het zover is. Hij vraagt de nabestaanden daarom om geduld te hebben. De Nederlandse regering zal volgens hem niet rusten „voor de feiten boven tafel zijn".

Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. Maar deze trajecten kunnen elkaar volgens de minister wel wederzijds versterken.

Bellingcat

Vrijdagochtend kwam ook het burgerjournalistieke netwerk Bellingcat met informatie over vlucht MH17. Bellingcat claimt een van de hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te hebben gevonden.

Het gaat om iemand met een hoge functie in het Russische leger, Oleg Ivannikov. Hij stond bekend onder de codenaam Orion. Ivannikov speelde recent ook een rol in de oorlog in Syrië en is mogelijk nog steeds actief binnen het Russische leger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17-ramp
Sluiten