Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 18 mei 2018 / 07:04 uur

Kroegbazen eisen miljoenen bij sluiting rookruimtes

De horeca wil financiële compensatie als het kabinet de rookruimtes binnen twee jaar wil sluiten. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil namens de ondernemers een massale schadeclaim indienen.

Als rookruimtes in de horeca worden verboden, dan heeft dat grote impact op de sector, laat de brancheorganisatie weten. Om die reden willen horecaondernemers financieel gecompenseerd worden voor de investeringen die ze hebben gedaan.

Afzuiginstallaties

Zo duurt het nog zeker vijf jaar totdat horecaondernemers de afzuiginstallaties uit de rookruimtes hebben terugverdiend. Pas sinds 2008 hebben de meeste horecagelegenheden namelijk een rookruimte; toen kwam er een rookverbod in kroegen.

KHN laat in De Telegraaf weten dat zij een overgangsperiode van minimaal vijf jaar wil. Volgens KHN is die compensatie nodig omdat de ondernemers niet hadden kunnen weten dat de regels zouden veranderen op het moment dat zij de investeringen deden. Volgens de brancheorganisatie is er in de hele sector 70 tot 90 miljoen euro uitgegeven aan de rookruimten.

Kroegbazen eisen miljoenen bij sluiting rookruimtes
KHN laat in De Telegraaf weten dat zij een overgangsperiode van minimaal vijf jaar wil. Foto: ANP.

Staatssecretaris

KHN legt de eisen binnenkort neer bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, die vorige maand aankondigde dat rookruimtes in de horeca binnen twee jaar verboden moeten zijn. Als de staatssecretaris niet aan de eisen tegemoetkomt, dan is het volgens de KHN mogelijk dat er claims volgen.

Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat 91 procent van de ondernemers met een rookruimte tegen de plannen van Blokhuis is. KHN verwacht dat een verbod op de rookruimtes leidt tot meer rokers op straat en dus geluidsoverlast.

Reageer op artikel:
Kroegbazen eisen miljoenen bij sluiting rookruimtes
Sluiten