Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 20 mei 2018 / 13:18 uur

Herten op A6 doodgeschoten na ‘bevrijdingsactie’

Een aantal loslopende edelherten op de A6 hebben gezorgd voor enorme verkeerschaos zondag. Het ging om drie volwassen hindes, die waarschijnlijk drachtig waren. De beesten kwamen op de weg terecht omdat actievoerders op meerdere plekken het hek hebben doorgeknipt.

Volgens Joke Bijl van Staatsbosbeheer is in de nacht van zaterdag op zondag op meer dan twintig plekken de omheining rond de Oostvaardersplassen stuk geknipt. Dit zou zijn gedaan door actievoerders. Er zou tevens ook vuur gestookt zijn op de Praambult.

Beide richtingen gesloten

Omdat de omheining kapot was, zijn de drie herten op de snelweg tussen Lelystad en Almere terechtgekomen. De beesten zijn afgeschoten, omdat ze een gevaar vormden voor het verkeer op de A6. Volgens de ANWB was de snelweg rond de middag op beide richtingen gesloten.

Protesten

De actie zou gaan om het ‘bijvoeren. Tijdens de winterperiode zwichtte Staatsbosbeheer onder de protesten en grote maatschappelijke druk en voerde de grote grazers bij. Het bijvoeren is begin mei weer gestopt, maar ook tijdens de periode van bijvoeren bleven er protesten.

Demonstranten eisten dat de hekken rond het natuurgebied werden weggehaald of opengemaakt. De reden: de dieren zouden opgesloten zitten en daardoor niet aan voldoende voedsel konden komen.

In de hele winterperiode (tot eind april) zijn in de Oostvaardersplassen in totaal 3.226 dieren gestorven. Het aantal gestorven edelherten was het hoogste: 2.684.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Herten op A6 doodgeschoten na ‘bevrijdingsactie’
Sluiten