Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 24 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Amsterdams college wil proef met zesurige werkdag

Zes uur per dag werken voor hetzelfde geld als een achturige werkdag, dat ziet iedereen wel zitten. De ambtenaren in onze hoofdstad hebben geluk, want het nieuwe Amsterdamse college wil een experiment voor een zesurige werkdag voor ambtenaren.

Opvallend

Het nieuwe Amsterdamse college komt met een opvallend coalitieakkoord. De coalitiepartijen van GroenLinks, SP, PvdA en D66 willen kijken of de Amsterdamse ambtenaren, zo’n 14.000 mensen, een zesurige werkdag kunnen krijgen, naar het Zweedse model.

In het Zweedse Göteborg werkten 68 verpleegsters van bejaardentehuis Svartedalen twee jaar lang 30 uur per week, in plaats van de normale 37 uur. Daarbij bleven ze het salaris van hun volle werkweek gewoon houden. Het zorgde voor vreugde onder de verpleegsters en ook de demente bejaarden waren blij; zij kregen beter zorg. Om de kortere werkweken mogelijk te maken, moest de gemeente Göteborg wel 17 extra verpleegsters aannemen. Het bejaardentehuis mocht niet onderbemand raken.

Voordelen

Het leverde veel voordelen op. De werknemers waren stuk voor stuk blij, het ziekteverzuim halveerde, de zorg verbeterde, er was veel minder stress, de bejaarden werden actiever en namen vaker deel aan sociale activiteiten en de werkeloosheid daalde doordat er extra personeel aangenomen moest worden. Er was echter wel een kanttekening: het was veel te duur. Al vielen de kosten nog 12 procent lager uit dan begroot, men dacht 22 procent hoger uit te komen maar dit bleek 10 procent, de gemeente verloor een bedrag van zo’n 12 miljoen kronen. Omgerekend is dat 1,2 miljoen euro.

De vraag

In Zweden reist ondertussen de vraag of het de 10 procent aan extra kosten waard is om men een kortere werkdag te geven. Hoe het Amsterdamse college het experiment wil invullen, is nog niet bekend en het is ook niet zo dat het direct landelijk doorgetrokken gaat worden. De vraag is ook maar of je dit moet willen. Want het benodigde geld voor dit plan moet ergens vandaan komen en waarschijnlijk is dat uit onze eigen portemonnee. Hebben we dat er voor over?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.