Metro
Metro Nieuws 8 mei 2018 / 13:09 uur

20.000 kuikens vergast op Vlaamse luchthaven

In Brussel zijn afgelopen zondag 20.000 kuikentjes vergast op een luchthaven omdat een vlucht werd afgelast. De kuikentjes zaten een dag lang in een container in de brandende zon.

De vlucht met de kuikentjes stond op de planning voor zaterdag 5 mei, maar volgens Belgische media ging die vlucht om technische redenen niet door. Een dag later werd een tweede vlucht gepland, maar ook die vlucht ging om onduidelijke reden niet door.

Brandende zon

Gevolg was dat de container met de kuikentjes buiten in de brandende zon bleef staan, nabij de start- of landingsbaan. Zondagavond bleek een aantal kuikentjes overleden.

Brigitte Borgmans, woordvoerster van Dierenwelzijn liet vervolgens een dierenarts komen om de rest van de nog levende kuikens af te laten maken, om nog meer dierenleed te voorkomen. Het brandweerkorps van de luchthaven weigerde, en ook de exporteur van de kuikens wilde de container niet terugnemen.

Verlost uit lijden

Uiteindelijk zorgde het handelen van brandweerkorps Vlaams-Brabant West ervoor dat de kuikens aan hun einde kwamen en uit hun lijden werden verlost.

Het voorval zorgde voor veel een stormloop aan kritiek. „Het is zo ver gekomen dat de meeste diervriendelijke oplossing bij te transporteren dieren, het doden is. Er is geen verschil tussen pakjes van Amazon en containers met dieren”, aldus het Vlaamse parlementslid Hermes Sanctorum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
20.000 kuikens vergast op Vlaamse luchthaven
Sluiten