Damla Kaygusuz
Damla Kaygusuz Nieuws 11 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat is er nu precies aan de hand in Douma?

Weer is er sprake van een hartverscheurende aanval in Syrië. Ditmaal wordt de rebellenenclave in Douma getroffen. Voor ons een reden om alles op een rijtje te zetten met vijf vragen en antwoorden over Douma.

Wat is er gebeurd in Douma?

Volgens onder meer De Witte Helmen, reddingsbrigade van voormalige studenten en bouwvakkers, zijn er tientallen doden gevallen door een chemische aanval. Afgelopen zaterdagavond beschuldigde Jaish al-Islam, een rebellengroep in Douma, de Syrische regering van betrokkenheid.

Maandag hebben bronnen rond de Amerikaanse regering al gezegd dat er aanwijzingen zijn van het gebruik van zenuwgas.

Het Russische ministerie van defensie zegt juist het tegenovergestelde. Medici van het Russische leger hebben getroffenen onderzocht en concludeerden dat ze geen symptomen hebben vertoond die verwacht worden na zo’n aanval.

Zondag, na de aanval, is een akkoord over de aftocht van de rebellengroep gesloten. Strijders die niet willen vertrekken krijgen de mogelijkheid om vrede te sluiten met de Syrische autoriteiten.

Waarom is dit gebeurd?

Er wordt nog verdere onderzoek gedaan naar het waarom. Maar mochten de beschuldigingen jegens de Syrische president Bashar al-Assad waar zijn, dan kan er gegist worden.

In februari begon een militaire campagne en hiermee heroverde Assad bijna heel Oost-Ghouta. Douma, gelegen in dezelfde regio, lag juist nog in handen van de rebellengroep. Mochten de beschuldigingen waar zijn, dan kan dit een herovering zijn geweest.

Hoe reageert het Westen hierop?

Amerika
Zoals we niet anders konden verwachten van Donald Trump, heeft hij fel uitgehaald op Twitter naar Assad. Volgens Trump gaat Assad een hoge prijs betalen voor deze aanval.

Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Polen en Nederland hebben als reactie een spoedbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad bijeengeroepen. Maandag zijn ze bijeengekomen.

Verenigd Koninkrijk en Frankrijk
Voorafgaand op de spoedzitting hebben de Britse minister van buitenlandse zaken Boris Johnson en zijn collega Fransman Jean-Yves Le Drian telefonisch gesproken. Volgens hen moeten alle opties op tafel liggen voor een reactie op de gifgasaanval.

Wie worden er beschuldigd?

Er zijn verschillende beschuldigingen die gemaakt worden. Zo wijst de vinger van Trump richting Rusland en Iran, want hij houdt ze medeverantwoordelijk vanwege de steun aan Assad. Ook worden er claims gedaan door de internationale gemeenschap dat het Syrische leger erachter zit.

Het Syrische regime en Rusland reageren op hun beurt dat dit nepnieuws is, bedoeld om militaire acties van westerse mogendheden tegen Syrische troepen uit te lokken.

Wat is het vooruitzicht voor Douma?

Er wordt gevraagd om onderzoek te doen naar de aanval door verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten. Als onderzoek uitwijst dat het regime van Assad erachter zit, zal er een vergeldingsactie komen, aldus Trump.

De rust zal in ieder geval voorlopig niet wederkeren in Douma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat is er nu precies aan de hand in Douma?
Sluiten