Redactie Metro
Redactie Metro Geld & carrière 11 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Prestaties leerlingen gaan steeds verder achteruit

Leerlingen op de basisschool en middelbare school presteren steeds slechter. Zo is de afgelopen twee jaar het aantal kinderen dat aan het einde van de basisschool niet goed kan lezen, gestegen. Ook ontwikkelt zich steeds minder toptalent.

Dat schrijft de Inspectie voor het Onderwijs in een rapport. Volgens de onderwijsinspectie gaan de prestaties van leerlingen al twintig jaar achteruit. Een verklaring voor de achteruitgang hebben ze niet. Wel noemen ze het een grote reden tot zorg: „Als er nu niets aan wordt gedaan, raakt Nederland internationaal op achterstand."

Arm en rijk

Er dreigt namelijk gevaar van ongelijke kansen. De kwaliteitsverschillen tussen scholen in rijke en arme wijken nemen steeds meer toe. Vooral academisch opgeleide ouders scheiden zich af. Dit komt voor een deel door de wijk waarin ze wonen en hun kinderen naar school sturen. Ook kiezen ze vaker voor scholen waar leerlingen met een vergelijkbare achtergrond zitten.

De inspectie vindt dat scholen en de overheid meer zouden moeten samenwerken om het tij te keren.

Basiskwaliteit

Het ministerie van Onderwijs ziet ook dat de resultaten de afgelopen jaren zijn teruggelopen. Onderwijsminister Arie Slob zegt dat bijna alle scholen wel het basisniveau halen, maar dat daardoor de basiskwaliteit in veel gevallen het einddoel is geworden. „Daar willen we ons niet bij neerleggen."

Voor leerlingen die goed kunnen leren, moet wat betreft het ministerie ook meer aandacht komen. Het ministerie vindt dat zij nog steeds niet de uitdaging krijgen die ze nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prestaties leerlingen gaan steeds verder achteruit
Sluiten