Metro
Metro Nieuws 6 apr 2018 / 19:14 uur

Verdachte dodelijke overval ontkomt straf na fout OM

Eén van de verdachten van een dodelijke woningoverval in Gees, gaat vrijuit, omdat het Openbaar Ministerie doelbewust een verklaring met fouten aan het dossier toevoegde.

De rechtbank heeft geoordeeld dat het zo’n ernstige fout is en daarom de verdachte niet verder mag worden vervolgd. Tegen de verdachte, een 25-jarige man uit België, was twaalf jaar cel geeist. Hij zou het slachtoffer niet hebben mishandeld, maar stond wel op de uitkijk en was daarmee schuldig aan diefstal met geweld met de dood tot gevolg.

Rommelen met de verklaring

Volgens RTV Drenthe is er gerommeld met de verklaring van een vriendin van een van de verdachten. Deze werd niet opgenomen. Ook werd de vrouw verteld dat de verklaring niet in het dossier zou komen, maar dit gebeurde toch. Er werden fouten in gezet: onder meer over de plek en tijd waar het verhoor zou zijn afgenomen.

Door de fouten werd de straf van de drie andere verdachten lager. De hoofdverdachten, een Amsterdammer van 28 en een Antwerpenaar van 27, kregen twaalf in plaats van vijftien jaar cel. De andere verdachte kreeg zes in plaats van zeven jaar celstraf.

Geschminkte mannen

De geschminkte mannen overvielen in de zomer van 2016 een 69-jarige vakantiepark-beheerder in zijn huis in Gees. De man verhuurde bungalows aan Polen en de overvallers wilden geld van de man.

Hij werd vastgebonden en ernstig mishandeld omdat hij zich verzette. Zijn vriendin werd bedreigd en moest de kluis leeghalen. De man overleed uiteindelijk aan inwendige bloedingen.

Liefde van leven

De vrouw van de vakantiepark-beheerder eiste een schadevergoeding van 1,1 miljoen euro omdat ze de liefde van haar leven en haar inkomsten verloor. Daar werd door de rechter alleen een klein deel van toegekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdachte dodelijke overval ontkomt straf na fout OM
Sluiten