Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Rusland: Skripal vergiftigd met ander middel

De voormalig Russische dubbelspion Sergej Skripal zou mogelijk vergiftigd zijn met een middel dat nooit is geproduceerd in Rusland of de Sovjet-Unie. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken blijkt dat uit een onderzoek dat in Zwitserland is uitgevoerd.

Onbekend middel voor Rusland

Een Zwitsers laboratorium analyseerde volgens Lavrov een monster van het middel dat is gebruikt om Skripal te vergiftigen. Het laboratorium zou onder meer sporen hebben aangetroffen van het middel ‘BZ’. Volgens de minister hebben de Sovject-Unie en Rusland nooit dat soort chemische wapens ontwikkeld of opgeslagen. Het middel behoorde tot het arsenaal van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere NAVO-landen, aldus de minister.

Rusland en Groot-Brittannië ruziën al geruime tijd over de vergiftiging van Skripal en zijn dochter in de Engelse stad Salisbury. De Britten houden Rusland verantwoordelijk voor de aanval. Moskou zegt er niets mee te maken te hebben en wijst nu op het Zwitsers onderzoek, dat zou zijn uitgevoerd op verzoek van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). „Wij, zoals u weet, hebben het vermogen om vertrouwelijke informatie te bemachtigen”, zei de minister.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.