Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Reiniger van Action levensgevaarlijk voor katten

Dit is een bericht aan alle kattenbezitters; pas op voor de groene aanslagreiniger van de Action. Het middel blijkt levensgevaarlijk. Katten lopen brandwonden op na het oplikken van de vloeistof.

Televisieprogramma Radar voerde het onderzoek uit aan de universiteit van Utrecht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het middel bestaat uit een hoge concentratie van gif dat gevaarlijk is voor katten. Het gaat hier om het middel Didecyldimethylammonium Chloride.

Meldingen

Volgens de Telegraaf nam de redactie van Radar het initiatief tot het onderzoek, nadat zij meerdere meldingen binnenkregen van gewonde katten. Hoogleraar Ronette Gehring vertelt: „het actieve bestanddeel is een in water oplosbare stof die levende cellen beschadigt door verbranding. Slijmvliezen in de mond van katten kunnen erdoor onherstelbaar beschadigd raken.”

Het middel blijkt niet alleen gevaarlijk voor katten, ook mensen moeten ervoor oppassen. „De giftige stof is onverdund. Het is absoluut gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnenkrijgt.”

Maatregelen

Action heeft laten weten maatregelen te treffen. Een woordvoerder waarschuwt mensen bij gebruik van het middel, hun huisdier niet uit het oog te verliezen. „Hun kat kunnen ze dan beter binnenhouden. Wij willen ook geen dode katten”, aldus een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.