Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 apr 2018 / 06:35 uur

Recordaantal klachten van discriminatie vastgesteld

Het totaal aantal vragen en meldingen over discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens is vorig jaar met ruim een derde gestegen. Dit blijkt uit de Monitor Discriminatiezaken 2017 van het College. Een groot aandeel van de meldingen ging over zwangerschapsdiscriminatie of het uitsluiten van mensen met een handicap of chronische ziekte.

Beperkte toegang

Er kwamen in totaal 4.259 meldingen binnen. Bijna een kwart van de meldingen ging over het discrimineren van mensen met een handicap of chronische ziekte, 35 procent had te maken met het discrimineren van zwangere vrouwen. Vorig jaar kwamen er ook 810 klachten binnen die in verband stonden met het discrimineren van mensen met een beperking: de toegang tot bijvoorbeeld horecavoorzieningen en musea, in het openbaar vervoer en bij het afsluiten van verzekeringen zou her en der nog lang niet in orde zijn. Die meldingen kwamen vooral door het VN-Verdrag handicap, dat Nederland in 2016 invoerde. Sindsdien kunnen mensen met een beperking ook discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten bij het College melden.

Waakhond van de mensenrechten

87 procent van de klachten die binnenkwamen werd in behandeling genomen door de partijen waarover een melding binnenkwam. Die partijen zijn daartoe niet juridisch verplicht, maar het College is enthousiast over die grote bereidheid om maatregelen te treffen aan de hand van een uitspraak van de waakhond van de mensenrechten in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Recordaantal klachten van discriminatie vastgesteld
Sluiten