Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 11 apr 2018 / 04:00 uur

Pronkstukken Naturalis verhuisd naar Leidse school

Ruim een maand werk hebben ze eraan gehad, maar nu zijn scholieren uit Leiden voor even de baas van het beroemde Naturalis in hun stad. Nou ja, niet helemaal letterlijk, maar zij zwaaien deze week de scepter over een deel van de collectie van het natuurhistorisch museum.

Dinsdagmorgen werd in VSO-VMBO De Thermiek in Leiden het eerste pop-up museum van de Nationale Museumweek 2018 geopend. De pop-up geldt als een van de activiteiten van ruim vierhonderd musea in Nederland die tot en met zondag aan de Museumweek meedoen. Met verschillende pop-up musea wordt geprobeerd mensen te bereiken die normaal gesproken niet zo snel een museum bezoeken.

Naturalis een beetje missen

„Dit is een bijzondere dag”, zei Kim-Lian van der Meij, ambassadrice van de Nationale Museumweek. „Fantastisch om hier een klein deel van Naturalis te openen”, sloot burgemeester Lenferink van Leiden aan. „We moeten als gemeente, door een verbouwing, Naturalis een klein beetje missen. Door deze pop-up tentoonstelling is er toch een groter deel van de collectie zichtbaar en toegankelijk voor de stad.”

https://www.youtube.com/watch?v=_Q-U6r38jQU

Leerlingen van De Thermiek hebben zelf pronkstukken van Naturalis uitgekozen. „Te gek dat we deze nu midden in onze school hebben”, vindt een van hen. Edwin van Huis, directeur van Naturalis, is lovend over de gedrevenheid van de leerlingen die als curatoren van het pop-up museum opereren. „Zij wisten precies wat ze wilden en waren eigenwijs in hun keuzes. Daardoor kan iedereen nu genieten van een prachtige en gevarieerde tentoonstelling. Door die eigenzinnigheid voelen de leerlingen zich ook écht verbonden met onze museale voorwerpen en gaan er ook dusdanig mee om.”

Leerlingen en docenten flexibel

Hans van Leeuwen, directeur van De Thermiek: „Dit is een veelbelovende samenwerking tussen onze school en Naturalis. De Nationale Museumweek biedt ons een unieke kans om dit bijzondere museum de school binnen te halen. Dat vraagt wat flexibiliteit van leerlingen én docenten, die er wel erg veel tijd in hebben gestoken. Maar het resultaat mag er zijn.”

Pronkstukken Naturalis verhuisd naar Leidse school
Enkele leerlingen bij hun de Naturalis-expositie in hun school.

Ook in Burgum en Venlo komen later tijdens deze Nationale Museumweek zogeheten Gouden Pop-up musea. Daar zijn collecties van respectievelijk Observeum en het Limburgs Museum te zien. De gedachte tijdens de Museumweek daarbij: zo wordt #OnsEchteGoud ook voor de jongste doelgroep ‘dichterbij dan je denkt’ gebracht.

Lessen over de tentoonstelling

Bovendien bieden pop up-musea interessante aanknopingspunten voor lesprogramma’s. Zij werd in Leiden tijdens de biologie-les aandacht besteed aan de pronkstukken. Met de docent Nederlands werkten de leerlingen aan uitnodigingen en tekstbordjes bij de pronkstukken. Technieklessen stonden in het teken van expositiemateriaal; en ook bij aardrijkskunde, ICT, geschiedenis, beeldende vorming en Engels werd de tentoonstelling voor de les gebruikt. Het pop-up museum is tot en met 19 april te bewonderen en tijdens schooluren vrij toegankelijk.

Pronkstukken Naturalis verhuisd naar Leidse school
Eén en al aandacht van burgemeester Lenferink.

In samenwerking met de Nationale Museumweek

Reageer op artikel:
Pronkstukken Naturalis verhuisd naar Leidse school
Sluiten