Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 apr 2018 / 09:34 uur

Oud-president Zuid-Korea krijgt 24 jaar cel

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft voormalig president Park Geun-hye (66) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar. Tevens moet Park een boete betalen van 18 miljard won (bijna 14 miljoen euro). Ze werd schuldig bevonden aan machtsmisbruik.

Volgens de rechters spande Park samen met haar vertrouwelinge Chou Soon-sil, om op die manier miljarden wons los te krijgen bij bedrijven. Choi beheerde vervolgens het geld, door het onder te brengen bij stichtingen die door haarzelf werden gecontroleerd. Aanklagers hadden dertig jaar en een boete van 118,5 miljard won geëist tegen de oud-president.

Geen berouw

Hoewel de strafmaat lager uitviel, oordeelde de rechtbank hard over de gevallen leider. „De beklaagde heeft de presidentiële macht misbruikt die haar door het volk was toevertrouwd”, zei een van de rechters. Hij concludeerde dat Park geen berouw heeft getoond, maar vooral probeerde om de schuld af te schuiven op naaste medewerkers en Choi.

Park was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Wel verzamelden zich vrijdag honderden aanhangers bij de rechtbank. Zij zwaaiden met vlaggen en riepen ertoe op een punt te zetten achter de „politieke wraak” op Park. De oud-president ontkende de meeste beschuldigingen, zei de voorzitter van de rechtbank. Ze kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Schandaal

Een rechtbank veroordeelde vertrouwelinge Choi eerder dit jaar tot twintig jaar cel. Haar invloed op de toenmalige president zorgde in 2016 voor een politiek schandaal. Choi zou zich met goedvinden van Park hebben bemoeid met staatszaken, hoewel de vrouw officieel geen functie had binnen de regering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-president Zuid-Korea krijgt 24 jaar cel
Sluiten