Netflix verwacht veel nieuwe abonnees in de toekomst

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

16 APR 2018

De videostreamingsdienst Netflix, die ooit begon met het opsturen van dvd’s, doet het goed. In het laatste kwartaal van 2017 kreeg de dienst er 8,3 miljoen klanten bij. Dat zullen er in komende kwartaal nog veel meer worden, denkt Netflix zelf.

De stijging komt door de strategie van zelf geproduceerde series en films. Daardoor denkt het bedrijf 6,2 miljoen nieuwe Netflixers te ontvangen de komende tijd. Dat aantal ligt een stuk hoger dan het getal waar analisten gemiddeld aan dachten.

Riante omzet

Ook de omzet plust flink. Met ruim 40 procent steeg deze naar 3,7 miljard dollar. Daar bleef onder de streep 290 miljoen van over, tegenover 178 miljoen dollar een jaar eerder: best een leuk bedrag.

De Netflix Originals die het goed doen zijn onder meer 13 Resons Why, Dark, Narcos en The Crown. Stranger Things werd ook ongekend populair. Dit jaar was het vooral de sciencefictionserie Altered Carbon die tot nog toe goed werd bekeken, blijkt uit de cijfers.

De awardwinnende cast van Stranger Things. Foto: ANP

De Originals zullen nog meer aangevuld worden met andere titels. Dit jaar steekt Netflix nog 7,5 tot 8 miljard in de productie van eigen materiaal. We zijn benieuwd wat dat gaat opleveren!

Giphy

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost

Griepgolf bijna voorbij: verzuim heeft veel gekost. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

27 MIN

Na maar liefst negentien(!) weken zijn we bijna van de griepepidemie af. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Nivel. Afgelopen week waren zo’n 36 op de 100.000 mensen geveld door de griep. Een week eerder stond de teller nog op 55. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten.

Jonge kinderen en ouderen

Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. De huidige epidemie duurde dus ruim twee keer zo lang.

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Huisartsen zagen dit seizoen vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts, maar de gehanteerde methode geeft wel een globaal beeld en maakt het mogelijk om met andere jaren te vergelijken.

Griepverzuim

Het ziekteverzuim als gevolg van de griepepidemie heeft Nederland zo'n 1,3 miljard euro gekost. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaar, zo meldt Acture (de grootste private uitvoerder van de Ziektewet) op basis van zijn ziektecijfers.

Volgens de organisatie is het aantal mensen dat zich ziek heeft gemeld twee keer zo hoog als gemiddeld. Groningen spant de kroon met 3,5 maal zoveel griepverzuim, maar ook in Zeeland zaten veel patiënten snotterend thuis.

Meer mannen dan vrouwen

Volgens de organisatie melden mannen zich vaker ziek dan vrouwen. „Vrouwen verzuimen 84 procent meer dan normaal door griep, mannen 116 procent.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

2

Fietsers hebben lak aan 54 waarschuwingsborden

Fietsers hebben lak aan 54 waarschuwingsborden

Amsterdamse fietsers trekken zich niks aan van 54 waarschuwingsborden. Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

1 UUR

Je zou zeggen: een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar in Amsterdam werkt dat blijkbaar toch net een beetje anders.

Vlakbij het Leidseplein op het Kleine-Gartmanplantsoen werden twee weken geleden verkeersborden geplaatst met de waarschuwing dat er in verband met werkzaamheden geen fietsen geplaatst mochten worden. Er werden niet één, twee of drie borden van stal gehaald, maar zo'n 54 borden moesten de fietsers informeren dat hun fiets zou worden weggehaald als ze hem toch zouden plaatsen. Daar kan je niet omheen zou je zeggen? Toch hebben de 54 borden niet mogen baten, want maandagmiddag moesten er toch nog 115 fietsen worden verwijderd uit de fietsenstalling.

Beter teveel dan te weinig

De vele gele borden zorgden afgelopen weken voor de nodige hilariteit. Toch zit er een reden achter, legt de Amsterdamse gemeente uit: ze zijn juridisch verplicht om bij elk los fietsenrek een waarschuwing te plaatsen. Bovendien kan er dan niemand bezwaar maken tegen het wegslepen van zijn of haar (brom)fiets, omdat de gemeente voldoende waarschuwingen heeft afgegeven.

Dat zou je zeggen tenminste. Toch zagen meer dan honderd fietsers de gele borden over het hoofd. De bizarre hoeveelheid borden blijft op Twitter echter niet onopgemerkt.

Ook presentator Beau van Erven Dorens staat verstelt van de hoeveelheid waarschuwingsborden: 'Hoera! De Gele Bordjesbrigade heeft weer toegeslagen. Dit is geen verordering, dit is comedy', schrijft hij op Twitter.

Niet duidelijk genoeg?

Bestuurder van stadsdeel Amsterdam Centrum, Roeland Rengelink, is verbaasd: „Tijdens het verwijderen probeerden nog tientallen mensen hun fiets te parkeren", schrijft hij op Twitter. „54 borden was misschien niet duidelijk genoeg."

Wie zijn weggeknipte fiets graag terug wil, moet even een tripje plannen naar het Fietsdepot. Daar kan je voor een paar tientjes je fiets weer meenemen.

Fietsparkeerprobleem

Het was al ruim van te voren bekend dat de fietsenstalling op het Kleine-Gartmanplantsoen tijdelijk zou zijn; de stalling moest namelijk de fietsen opvangen die door de verbouwing van het Leidseplein daar niet meer geparkeerd konden worden. De gemeente Amsterdam is al langer bezig om de vele fietsparkeerproblemen aan te pakken in de stad. Er komt daarom een ondergrondse fietsenstalling bij het station en ook op andere plekken wil de gemeente meer en betere fietsenstallingen plaatsen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

40

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

700+

Geleidehond stuurt baasje naar favoriete winkel

Camera videoGeleidehond stuurt baasje naar favoriete winkel

De hond weet wel waar hij moet zijn. Foto ter illustratie: Colourbox.

Foto van 'Hester Ramaker'

3 UUR

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Slimme hond

Een viral van een slimme geleidehond die zijn baasje een hondenwinkel in stuurt, gaat het hele internet over. De hond leidt zijn baasje zo de ‘Cool Dog Gear’ in, een Amerikaanse dierenwinkel. Dat schijnt de hond vaker te doen, aldus de zus van het baasje.

Omver blazen

Veel lof voor Christina Aguilera die bij James Corden in de auto stapt voor een nieuwe aflevering van Carpool Karaoke. Kijkers zijn onder de indruk van haar prachtige stem. Dat ze goed kon zingen, is natuurlijk al langer bekend, maar hiermee is ze niet meer zo aanwezig als vroeger.

Toupetje?

Tijdens een aflevering van Voetbal Inside komt de vraag naar boven of Hans Kraay jr. een toupetje heeft. Een vrouw uit het publiek mag even aan zijn haar trekken. Het zorgt voor een hilarisch moment.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

42

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

Facebookpagina roept op tot protest dodenherdenking

Facebookpagina roept op tot protest dodenherdenking

Facebookpagina roept op tot protest dodenherdenking. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:58

Geen 4 Mei Voor Mij organiseert via Facebook een protest tegen de Nationale Dodenherdenking waarbij demonstranten lawaai moeten gaan maken tijdens de herdenkingsdienst.

'Witte' slachtoffers

„Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering”, begint de tekst op de Facebookpagina. Op Nationale Dodenherdenking worden alle burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en ook militairen die sindsdien omkwamen. Daarmee dus ook de soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië en daar is Geen 4 Mei Voor Mij het niet mee eens: „Nederland herdenkt wél de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden.”

De organisatoren leggen ook uit dat ze het niet eens zijn met de huidige vorm van de Dodenherdenking omdat ze vinden dat Nederland alleen de 'witte' slachtoffers herdenkt. Ze doelen daarmee onder andere op de levens die zijn gevallen in Nederlands Indië door oorlogsgeweld. „Omdat wij dit soort hypocrisie zat zijn en een signaal aan de racisten die ons land regeren willen afgeven, hebben wij daartoe besloten om op 4 mei om 20.00 een (lawaai) manifestatie te organiseren”, luidt de oproep.

Tientallen geïnteresseerden

Tot dusver hebben tien mensen aangegeven aanwezig te zijn bij het protest, een man of vijftig staat aangemerkt als geïnteresseerd. Geen 4 Mei Voor Mij haalde twee jaar geleden al het nieuws toen activist Christa Noëlla aankondigde niet meer mee te doen aan de dodenherdenking. De oproep om actief de Nationale Dodenherdenking te verstoren is echter een stap verder.

Ongepast en zeer niet respectvol

Het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen gevraagd om het aangekondigde protest op een ander tijdstip of op een andere plek te laten plaatsvinden.

Hoewel Poot zegt dat „iedereen het recht heeft om te demonstreren'', vindt ze het „ongepast en zeer niet respectvol'' dat dit om 20.00 uur op de Dam gebeurt.

De actie heeft de aandacht van de burgemeester, die zich nog beraadt op eventuele maatregelen, liet een woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Wat gaat er gebeuren met de Oostvaardersplassen?

Edelherten in de plassen. Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:00

Woensdag is het zover: dan komt de Commissie Van Geel, die onderzoek deed naar de situatie in en de toekomst van de Oostvaarderplassen, met een adviesrapport. De emoties over de omstandigheden van de grote grazers in het gebied laaiden dit jaar ontzettend hoog op.

Er wordt dan ook met hoge verwachtingen uitgekeken naar het advies. Want volgens velen moet er echt iets veranderen in het gebied. Een kleine geschiedenis van het natuurgebied dat wordt verguisd en verafgood. Wat zijn belangrijke gebeurtenissen geweest? Wat zal de toekomst zijn van het gebied en hoe moet het nou met alle grote grazers in de plassen?

Rustige beginjaren

Nico Dijkshoorn ('niet die DWDD-dichter') vertelt graag wat er allemaal is gebeurd. Dijkshoorn was in de beginjaren van de Oostvaardersplassen werkzaam bij de Wetenschappelijke afdeling van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, daarna werkte hij bijna twintig jaar als beheerder van het gebied.

In de beginperiode was het vooral een rustig gebied, volgens de natuurliefhebber en vogelspotter. ,,Toch zijn er al vanaf het begin al veel inrichtingswerkzaamheden uitgevoerd en pas later werden de grote grazers geïntroduceerd. Dit gebeurde na veel discussie tussen ambtenaren van twee ministeries en de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders: het gebied werd tot die tijd door vee van boeren en de ganzen ‘gekortwiekt’.”

De grote grazers vanuit de lucht. Foto: ANP

Heckrunderen en konikpaarden

,,In 1983 werden 35 Heckrunderen uit een dierenpark aangevoerd. Een jaar later kwamen daar 27 Poolse konikpaarden bij, en pas veel later, in 1992, werden er 54 edelherten losgelaten. Deze dieren konden niet zomaar loslopen in het gebied, want dan zouden ze over heel Flevoland uitzwermen. En dus kwam er een hoog hek om het gebied.”

Volgens Dijkshoorn, bevestigd door cijfers van Staatsbosbeheer, groeiden de populaties van de dieren eerst langzaam. ,,In de loop van de jaren negentig ging het ineens hard. In 2003 liepen er al 1000 herten, 650 konikpaarden en 630 Heckrunderen rond in het gebied. De dieren hadden zich razendsnel voortgeplant. Dat zorgde voor problemen, want er was sprake van overbegrazing en een voedseltekort in de winter voor de grote grazers.”

Discussies en commissies

In de daaropvolgende jaren gebeurde er veel in het natuurgebied. Zo leidde de wintersterfte in 2005 tot een Kamerdebat. In 2010 en 2012 leidden filmbeelden van de magere en stervende grazers ook tot discussies in de Tweede Kamer. Door speciale commissies (ICMO 1 en ICMO 2, International Commission on Management of the Oostvaardersplassen) moest worden geadviseerd over een nieuw beleid, zodat er geen sprake zou zijn van lijdende dieren.

Dijkshoorn: ,,Er werden nieuwe richtlijnen opgesteld. In deze richtlijnen staat dat langdurig en onnodig lijden door voedseltekorten maatschappelijk niet acceptabel is en moet worden voorkomen. Dat had tot gevolg dat de beheerders in het park dieren die verzwakt waren, eerder mochten afschieten om ze uit hun lijden te verlossen. Dit wordt 'vroeg-reactief beheer' genoemd. Een grote verbetering voor het prachtige gebied.”

Geen natuurlijke dood

De meeste paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen sterven dan ook geen natuurlijke dood, zo is ook te lezen op de website van Staatsbosbeheer. Het vroeg-reactieve beheer houdt in dat in de winter meerdere keren per dag een ronde wordt gedaan om de dieren in de gaten te houden. Maar niet alle dieren worden op tijd gezien door de boswachters, zo schrijft ook Staatsbosbeheer.

Beleid over natuurterreinen

Een belangrijke gebeurtenis was het overdragen van het beleid over de natuurterreinen. Tot voor kort viel dit onder het ministerie van Economische Zaken, maar op 1 januari 2017 werd dit overgedragen aan de provincies. De provincie Flevoland is dus verantwoordelijk voor het beleid, ook voor het beleid van de grote grazers, na een initiatiefvoorstel van SGP en VVD.

Dit voorstel had flink wat kritiek tot gevolg: de partijen SGP en VVD wilden meer recreatie in het gebied. Dijkshoorn: ,,Toen was het hek van de dam. Er werd de indruk gewekt dat de provincie allemaal hotels en lodges wilde gaan bouwen in de Oostvaardersplassen. Dat kan helemaal niet, want het gebied is enorm beschermd omdat het hoort bij de Natura 2000-gebieden.”

Ook Zondag met Lubach besteedde aandacht aan de plannen:

De huidige situatie

Hoe komt het dat de gemoederen dit jaar weer zo hoog opliepen? Dijkshoorn vertelt dat er in de afgelopen herfst meer van deze wilde dieren dan ooit in de Oostvaardersplassen rondliepen. ,,De ruim 5200 grote grazers hadden al snel al het beschikbare voedsel opgegeten. Voor kenners was het al snel duidelijk dat dit tot grote problemen zou leiden.”

De natuurliefhebber wijst op een brief van Stichting Welzijn Grote Grazers (een stichting die zich, zoals de naam doet vermoeden, inzet voor de Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het gebied) gericht aan de directeur van Staatsbosbeheer en de Gedeputeerde Staten.

Actievoerders in maart op de Oostvaardersplassen. Foto: ANP

Versneld afschot

,,Hierin waarschuwden ze voor een naderende crash, waarbij veel dieren zouden komen te overlijden. Ze drongen in de brief aan tot versneld afschot. Dat gebeurde onvoldoende en in februari pakten de media de massale sterfte op. Op social media circuleerden foto’s van de vermagerde en stervende dieren.”

Dit leidde tot meerdere demonstraties, bedreigingen van boswachters, arrestaties en boetes. Staatsbosbeheer ging “met tegenzin” bijvoeren, nadat er door mensen zelf hooibalen werden gevoerd aan de dieren. Dit bijvoeren van Staatsbosbeheer, waarbij op een dag meerdere keren op meerdere plaatsen hooi wordt uitgedeeld door de boswachters, zal binnenkort langzaam worden afgebouwd omdat er dan meer voedsel beschikbaar zal zijn door het groeiende gras.

Het adviesrapport

Afgezien van het bijvoeren zal er misschien nog meer veranderen aan het beleid in de plassen. Dat wordt dus woensdag 25 april bekend: dan komt het rapport van de Commissie Van Geel uit. Eigenlijk zou het al in maart uit zijn gekomen, maar door alle commotie en de protesten werd het uitgesteld.

Wat zou er allemaal in dit rapport kunnen staan? Vanuit verschillende hoeken (waaronder het Wereldnatuurfonds, de Partij voor de Dieren en Staatsbosbeheer) klinkt de roep om een corridor: een verbinding tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold, een bos bij Zeewolde. De grote grazers zouden zo meer ruimte hebben om te grazen en naar de Veluwe te trekken. ,,Dit plan was al in 2010 op de kaart gezet, maar werd toen door staatssecretaris Bleker geschrapt”, vertelt Dijkshoorn.

'Kater van de provincie'

Dijkshoorn ziet overigens niet heel veel in dit plan: ,,Ik denk dat de provincie nog met een kater zit, want destijds was er al veel gedaan om de corridor te kunnen aanleggen. Bovendien hebben we vanuit de geschiedenis kunnen zien dat de grote grazers zich heel snel voortplanten. Meer ruimte betekent in dat geval ook meer grazers. En dan misschien nog meer dieren moeten afschieten.”

De oud-natuurbeheerder van de Oostvaardersplassen bepleit dat het aantal grazers teruggebracht moet worden naar 1000. ,,Dan hoef je niet elk jaar gemiddeld 1500, maar 300 dieren af te schieten om de populatie stabiel te houden. Het aantal van de grote grazers zal uiteindelijk afgestemd moeten worden naar de ontwikkeling van wat er groeit in het gebied en hoeveel voedsel er beschikbaar is.” Dijkshoorn heeft wel vertrouwen in het advies van de Commissie Van Geel. ,,Het is spannend, maar door alle aandacht de afgelopen weken, moet er wel iets bruikbaars uit komen.”

Een vogel op de Oostvaardersplassen. Foto: Unsplash

Oostvaardersplassen in cijfers

1968
In dit jaar ontstond het gebied in de polder Zuidelijk Flevoland, tussen Lelystad en Almere. Eigenlijk zou het een industriegebied worden, maar er waren geen plannen en dus werd het gebied met rust gelaten. Al snel ontdekten allerlei soorten vogels het gebied.

1975
Halverwege de jaren 70 ontdekten tienduizenden grauwe ganzen de Oostvaardersplassen. Deze hadden al jarenlang niet meer gebroed in Nederland, en hielden het moeras open.

31
De Oostvaardersplassen zijn onderdeel van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. 31 vogelsoorten die in Europa beschermd zijn, zijn in de plassen te vinden. Voor de vogelkenners: dit zijn onder andere de roerdomp, de woudaap, de kleine zilverreiger, de lepelaar en de blauwe kiekendief.

6000
Het gebied van de Oostvaardersplassen omvat anno 2018 een oppervlakte van 6000 hectare, waarvan 3.600 hectare moeras met open water en rietvelden. Eigenlijk is het gebied nog groter, want bij de plassen horen ook het Hollandse Hout, het Kotterbos, het Oostvaardersveld en het Oostvaardersbos. Bij elkaar ruim 7.700 hectare.

1983
In dit jaar werden de eerste grote grazers geïntroduceerd: de heckrunderen. Later kwamen daar de konikpaarden en edelherten bij.

2005
In 2005 en 2017 werden er rechtszaken gevoerd, waarin centraal stond of de heckrunderen, konikpaarden en edelherten wilde dieren zijn, of gehouden dieren. Dit maakt nogal een verschil: wanneer er sprake is van gehouden dieren, vallen deze onder de Wet Dieren, waar strengere zorgplichten aan verbonden zijn. De rechter bepaalde dat de dieren, mede omdat ze in een gebied lopen dat groter is dan 5000 hectare, onder de Natuurbeschermingswet vallen en daarmee wilde dieren zijn.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

64