Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 apr 2018 / 05:34 uur

Mark Zuckerberg ongeschonden door hoorzitting

Mark Zuckerberg moest zich dinsdag verantwoorden voor de Ameriakaanse Senaat. De eigenaar van Facebook kreeg tal van vragen over het social medium en de gang van zaken, voornamelijk rondom Cambridge Analytics.

Op de hoogte

Een van de vragen was waarom de 87 miljoen gebruikers waarvan misbruik van de data was gemaakt, niet eerder op de hoogte waren gesteld. „Toen we erachter kwamen in 2015 hebben we wel actie ondernomen. We hebben de app verwijderd. En Cambridge Analytica zei dat ze de data niet gingen gebruiken, dat vonden wij afdoende."

Zuckerberg vervolgde dat hij dacht dat het verwijderen van Cambridge Analytica niet mogelijk was, „in theorie was dat wel mogelijk geweest. Het was een fout dat we dat niet hebben gedaan." Cambridge Analytica maakte de data buit in 2014."

Facebook is natuurlijk slechts een van de applicaties die onder het imperium van Zuckerberg vallen, dus werd er ook opheldering gevraagd over de rest. „Daar hebben we geen informatie over. We doen onderzoek naar andere apps. We gaan tienduizenden apps onderzoeken om te kijken of ze iets doen wat niet mag."

Verkiezingen

Zuckerberg erkende verder dat Facebook niet bedacht was op de vloot aan nepnieuws rond de Amerikaanse verkiezingen. „We letten toen, in 2016, vooral op traditionele aanvallen. We waren niet goed in het identificeren van nieuwe operaties."

Verder stelde hij dat Robert Mueller hem niet heeft ondervraagd heeft tijdens zijn onderzoek naar de inmenging van Rusland tijdens de presidentsverkiezingen. Wel zei Zuckerberg dat enkele medewerkers ondervraagd zijn.

Tweede hoorzitting

Al, met al is de Facebook topman redelijk ongeschonden uit het verhoor gekomen. Een deel van de senatoren liet met hun vragen vooral zien dat ze weinig kennis van zaken hadden. Een senator vroeg: „Hoe houdt u een businessmodel in stand waarbij gebruikers niet voor uw dienst betalen?” Waarop Zuckerberg antwoordde dat advertenties geld opleveren. De senator: „,Ik begrijp het. Dat is mooi.”

Investeerders waren duidelijk opgelucht over de verloop van het verhoor. Halverwege, toen de Amerikaanse beurzen sloten, was het aandeel van Facebook met 4,5 procent gestegen.

Zuckerberg is woensdag bij een tweede hoorzitting, van het Huis van Afgevaardigden in Washington.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mark Zuckerberg ongeschonden door hoorzitting
Sluiten