Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 apr 2018 / 05:09 uur

Boetes voor zorgverzekeraars om wachtlijsten

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen boetes verwachten als zij de wachtlijsten voor mensen met geestelijke problemen niet aanpakken.

Treeknormen

Mensen met bijvoorbeeld autisme, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen staan vaak nog altijd meer dan veertien weken op een wachtlijst. Die norm (de zogeheten treeknormen) werd vorig jaar vastgelegd en de branche kreeg tot 1 juli van dit jaar om daar aan te voldoen. Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat dit niet gaat lukken.

Staatssecretaris Paul Blokhuis Volksgezondheid dreigt nu met onder meer boetes als de branche dat probleem niet beter aanpakt. ,,Ik ben zeer teleurgesteld”, schrijft Blokhuis aan de Tweede Kamer. ,,Vooral voor de mensen die soms maanden moeten wachten op hulp en zorg. Ik ga alle betrokken partijen stevig aanspreken op hun verantwoordelijkheid.”

Zorgplicht

De staatssecretaris heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd gevraagd of de wachttijd kan worden meegenomen in de beoordeling van de kwaliteit. Verder heeft de NZa gerichte controles aangekondigd bij zorgverzekeraars. Die zijn verantwoordelijk voor de zorginkoop en de wachttijdbemiddeling.

Staatssecretaris Paul Blokhuis is teleurgesteld in de zorgverzekeraars

Blokhuis wijst erop dat zorgverzekeraars een zorgplicht hebben. Als een patiënt niet op tijd terechtkan, moet gekeken worden of ergens anders wel sneller plaats is. ,,Als een verzekeraar de zorgplicht niet nakomt, kan de zorgautoriteit een boete opleggen”, waarschuwt Blokhuis in De Volkskrant. ,,Zover zijn we nog niet, maar het kan.”

De lange wachttijden hebben volgens Blokhuis meerdere oorzaken. Zo is behandelcapaciteit niet alleen schaars, maar ook slecht verdeeld. Daarnaast schort het aan onderlinge samenwerking en spelen de krappe arbeidsmarkt en een gebrekkige informatievoorziening voor patiënten een rol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Boetes voor zorgverzekeraars om wachtlijsten
Sluiten