Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Manegepaarden hebben een verschrikkelijk leven’

Veel manegepaarden in Nederland hebben geen goed leven. De dieren worden opgesloten in kleine boxen; urenlang en soms zelfs dagen achter elkaar. Ze hebben daarin weinig vrije bewegingsruimte en geen fysiek contact met soortgenoten.

Dat zegt Stichting Dier&Recht. Ze deden onderzoek op 53 maneges in Nederland en concludeerden dat het in ruim tachtig procent ‘onvoldoende’ tot ‘slecht’ gesteld was met de sociale kuddedieren.

Zorgen

„De manier van omgaan met de welzijnsproblemen in maneges is zorgwekkend", schrijft de dierenrechtenorganisatie in een rapport. De stichting maakt zich zorgen omdat chronische stress, gedragsstoornissen en maagzweren het gevolg kunnen zijn. Ongeveer de helft van alle manegepaarden heeft daar last van, onder meer door gebrek aan goed ruwvoer.

„Van nature eten paarden veel kleine porties, verspreid over 24 uur. In totaal zijn ze zo’n twaalf tot zestien uur bezig met eten. In sommige maneges die wij bezochten, komt het voor dat de paarden ’s nachts meer dan zes uur achtereen zonder eten staan", schrijven ze.

Geen eisen

In tegenstelling tot andere landen stelt Nederland geen wettelijke minimumeisen aan de huisvesting en verzorging van paarden. „De Nederlandse overheid vertrouwt op zelfregulering van de paardensector, maar het is duidelijk dat de sector hierin faalt.” De stichting is daarom een petitie gestart. Ze willen dat de overheid de bescherming van paarden wettelijk vastlegt.

Paarden moeten volgens de stichting sociaal contact hebben met hun soortgenoten, vrij kunnen loslopen, en een box krijgen waarin ze op zijn minst languit kunnen liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.