Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Hbo’ers komen vrijwel altijd aan de bak

Ben jij hbo-student? Gefeliciteerd, want dan heb je waarschijnlijk niet zoveel moeite om na je studie een baan te vinden. De werkloosheid onder hbo-afgestudeerden is namelijk voor het vierde jaar op rij gedaald. Nog maar 3,2 procent had in 2017 geen baan.

„Dat is een daling van 4,1 procentpunt in vier jaar tijd”, berekende de Vereniging Hogescholen op basis van de nieuwe HBO-Monitor. „Uit alle cijfers blijkt heel duidelijk dat hbo’ers het goed doen op de arbeidsmarkt en dat de kwaliteit van het hbo daarop goed aansluit “, zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen.

De werkloosheid is op dit moment terug op het niveau van voor de crisis (2008). Van de werkenden had maar liefst 87 procent binnen drie maanden een baan te pakken en anderhalf jaar na afstuderen heeft de helft zelfs een vast contract.

Universiteiten

Uit een rapport van Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) van 2016 – een soortgelijk onderzoek maar dan voor universiteiten – blijkt dat hbo’ers vaker direct een baan hebben dan wo’ers. Een studie aan de universiteit is vaker een basis om door te studeren, in plaats van meteen de arbeidsmarkt in te duiken. De werkloosheid onder pas afgestudeerde wo’ers lag in 2016 op zeven procent. 93 procent van de studenten had binnen anderhalf jaar na afstuderen een betaalde baan van meer dan 12 uur in de week.

Studenten die een hbo-opleiding afronden zijn volgens dit onderzoek ook blijer met de manier waarop hun opleiding ze heeft voorbereid op de beroepspraktijk. Het merendeel van de wetenschappelijk opgeleiden is hierover niet tevreden. Zij zien hun opleiding meer als een (zeer) sterke basis om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Overal kansen

Uit gegevens van de samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs en bedrijfsleven (SBB) blijkt dat de kansen op de arbeidsmarkt ook stijgen voor mbo’ers. Vooral de praktisch opgeleiden die ervoor kiezen iets technisch te gaan doen, lijken de komende jaren veel kans te maken om in de sector van hun studiekeuze stage te lopen en uiteindelijk aan de slag te gaan. De SBB concludeerde dat een analyse van na van het aantal openstaande vacatures in bepaalde sectoren en informatie van leerbedrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hbo’ers komen vrijwel altijd aan de bak
Sluiten